Vier gewonden na vermoedelijke brandstichting regenboogvlaggen in flat

Bij de door brand getroffen flat in de Krelis Louwenstraat is de politie volop bezig met onderzoek. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Vier gewonden zijn er vrijdagochtend vroeg gevallen bij een grote brand in een flat op de Krelis Louwenstraat in Bos en Lommer. De politie houdt er sterk rekening mee dat het gaat om brandstichting, gericht op regenboogvlaggen in de studentenflat.

Volgens een medewerker van een hostel in het gebouw is er de laatste tijd vaker brand gesticht, met regenboogvlaggen als mikpunt. “Dit is al anderhalve maand aan de gang. Het moet iemand zijn van binnenuit, want je kunt niet zomaar de flat in.”

De brand woedde rond 05.45 uur op de achtste etage. Vier slachtoffers raakten gewond en zijn overgebracht naar het ziekenhuis, vier andere bewoners moesten door de brandweer met een ladderwagen van een balkon gered worden. 

Opvang
De flat is door politie en brandweer ontruimd. Bewoners zijn eerst opgevangen in een moskee in de buurt en kunnen nu terecht op het stadsdeelkantoor van West. De hostelmedewerker is vol lof over het optreden van brandweer en politie, en de snel geregelde opvang.

Onderzoek
Een eerste onderzoek wijst uit dat de brand vermoedelijk is aangestoken en dat op andere plekken in de flat hetzelfde is geprobeerd. Deze brandstichtingen lijken gericht te zijn op regenboogvlaggen in de flat en zijn daarmee mogelijk LHBTIQ+-gerelateerd, zo laat de politie weten. De forensische recherche is begonnen met een onderzoek. In de omgeving van de flat hebben zich eerder incidenten voorgedaan gericht op regenboogvlaggen, zo stelt de politie. 

Gekkenwerk
“Gekkenwerk en een levensbedreigende actie”, zo reageert Margriet Veeger, voorzitter COC Amsterdam op de brand. “Hoe kom je erbij zoiets te doen? Bewoners moeten doodsangsten hebben uitgestaan. We leven mee met de slachtoffers. We moeten er niet aan denken hoeveel slachtoffers hierbij hadden kunnen vallen.”

Opsporen
Astrid Oosenbrug, voorzitter COC Nederland: “Het vermoeden is dat de brandstichting te maken heeft met het ophangen van regenboogvlaggen. Absurd natuurlijk. Het is hoog tijd dat bedreigingen, intimidaties en geweld tegen leden van onze gemeenschap worden aangepakt. De politie moet dit incident tot op de bodem toe uitzoeken, zodat de daders worden opgespoord”.