Bij Cheeky in de Staatsliedenbuurt belooft het een stoute boel te worden

Mede-eigenaren Boris Nibigirwa (links) en Jiyan Yüce. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Cheeky is nu nog ‘gewoon’ een koffietentje, maar over een tijdje moet je er kunnen dineren met natuurwijn. Om deze culinaire ambities waar te maken, heeft de nieuwkomer ‘een grote troef’ in huis: Noah Tucker, een Amerikaanse chef die bekendstaat om zijn ondeugende creaties, al dan niet met geestverruimende middelen.

Bij Bacco in de Fannius Scholtenstraat 26 kon je zó naar binnen gluren, maar sinds Cheeky in het pand zit hangen er lage gordijntjes voor de ramen. Niet dat die het zicht totaal blokkeren, maar ze verhogen de intimiteit wél. Als je weet wat de drie ondernemers hier van plan zijn, begrijp je die stijlingreep meteen.

Blije barista
Cheeky is sinds een week open. Als ik er op donderdag binnenloop, ziet het er wat apart uit voor een koffietent: snoeren op de grond, her en der geluidsboxen. Daartussen: een blije barista, die Jiyan Yüce blijkt te heten en mede-eigenaar is. “Omdat we een ADE-event aan het opbouwen zijn, zijn we eigenlijk al dicht. Maar ga gerust zitten als je koffie wilt en tegen de rommel kan.”

Cheeky Habibi
Ik begrijp van hem dat Cheeky op zaterdag 26 oktober weer een feestje organiseert: Cheeky Habibi. Hun vrienden van Abi Habibi Café komen dan langs, zodat je van 13.00 tot 21.00 uur koffie en matchaspecials kunt drinken en wat kunt eten, terwijl dj’s als Hayrettin en Cadeem LaMarr de ruimte vullen met beats (en je je achter de gordijntjes ongegeneerd kunt laten gaan).

Cheesecakemuffins
Dikke kans dat Cheeky vaker een event gaat organiseren, maar voor nu is het vooral een koffiezaak. Eentje waar ‘een bakkertje’ wekelijks cheesecakemuffins (à 4,50 euro) komt brengen. Koeken zijn er ook, zoals met matcha of karamel. Ze worden gebakken door een Japanse vrouw uit de buurt.

Stevige zaak
Cheeky houdt het niet bij koffie met koek en events. “We hebben een stevig team en willen een stevige zaak neerzetten”, aldus Jiyan. Met zijn twee partners, Boris Nibigirwa en Noah Tucker, wil hij het aanbod stap voor stap uitbreiden.

Véél groente
Zodra het koffiegedeelte goed loopt, gaan ze belegde broodjes en soep serveren. Staat de lunch als een huis, dan zetten ze de volgende stap: dineren met natuurwijn, drie avonden per week. Seizoensgebonden gerechten om te delen op de kaart (9 tot 12 euro per stuk); véél groente, vis en wat vlees.

Verbouwing van drie maanden
Verfrissend, deze aanpak. Dit keer eens niet álles tegelijk en snel, snel, snel, maar met beleid. Dat de ondernemers geduld hebben, blijkt ook uit de duur van de verbouwing: drie maanden. “Ik heb alles zelf gedaan, tot en met het aanleggen van een nieuwe vloer. Het moest helemaal naar onze smaak worden”, zegt Jiyan. De zaak is flink opgefrist en lichter en tegelijk warmer geworden.

Klinkende naam
Overigens hoop ik niet dat het eeuwig duurt voordat de keuken tot leven komt. Culinair gezien heeft Cheeky namelijk een grote troef in huis: mede-eigenaar Noah Tucker. Deze chef en horecaondernemer, die oorspronkelijk uit New York komt, is een klinkende naam onder Randstedelijke foodies.

Kiprestaurant Ladybird
In De Pijp is het momenteel dringen geblazen bij zijn kiprestaurant Ladybird, ‘a New York approach to the Southern kitchen’, waar je onder meer gefrituurde kip in combinatie met kaviaar kunt bestellen. Daarnaast had hij een van de eerste vegan restaurants van de stad, Yerba, en was hij betrokken bij de ontwikkeling van Chez Nina, de groene brasserie in Westerpark.

High Cuisine
Nog zoiets: in de Videoland-serie High Cuisine is te zien hoe hij samen met chef Tony Joseph kookt met wiet en andere geestverruimende middelen. Heel benieuwd wat voor lekkers hij bij Cheeky tevoorschijn gaat toveren. Als hij zijn reputatie én de naam van de zaak eer aan doet, zullen zijn creaties ondeugend, brutaal en lekker stout zijn!

Cheeky, tijdens het opbouwen van een ADE-event. (Foto Patricia Jacob)
DeWestkrant