Bij Tamariya eet je donuts met bloemen en reis je naar Japan

Tamariya (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Dat de donuts van Tamariya in Oud-West zijn gemaakt van rijstmeel proef je. Volgens Patricia zijn het ‘géén in vet gedrenkte mierzoete sponsachtige cakejes’. Wat het dan wél zijn, lees je hier.

De ‘amazing crazy donuts’ van AmsterDonuts in Westerpark waren alweer weg voordat ik er mijn tanden in had gezet. Met de Japanse donuts van Tamariya op de Overtoom 255H laat ik dat echt niet gebeuren! In het pand zat voorheen dé truffeltempel van de stad. Om er binnen te komen hoef ik me nog net niet in te vechten, maar druk is het wél. En dat terwijl Tamariya pas sinds begin juli open is en het nog vroeg is.

Vegan
Achter de vitrine een Japanse crew, daarvoor een mix van Japanse moeders met kinderen en Engelstalige twintigers – baseballcaps, Nikes, sjaaltjes. Van de donuts die er zijn, kies ik een vegan exemplaar met biologische citroensaus, gedroogde citroen en muntblaadjes (4,95 euro).

Voltreffer
Anders dan de donuts die ik ken, is deze donut géén in vet gedrenkte mierzoete sponsachtige cakeje maar eerder een koek. Het deeg is vrij stevig en chewy, een beetje à la een toffee. On top een bescheiden laag ‘glazuur’ waar de smaak van pure citroen vanaf knalt. De andere toppings maken de compositie (en smaak) compleet. Wat een voltreffer! Deze creatie laat de donuts van Dunkin’ Donuts en soortgenoten in hun hemdje staan.

Glutenvrij
Het bijzondere van de donuts bij Tamariya is dat ze zijn gemaakt van komeko – Japans voor rijstmeel. Daardoor zijn ze glutenvrij en lichter verteerbaar dan de traditionele donut. Achter de donuts zit een heel verhaal. We vertelden je er al eerder een deel van.

Dorpje Tamari
In dat verhaal staat een dorpje bij Hiroshima centraal: Tamari. In dat gehuchtje waar sojabonen, groenten en rijst worden verbouwd, openden winkeleigenaren Imoto Yoshihisa en Yazawa Yuji in 2023 een donutshop genaamd Tamariya. Twee jaar later gaan in Amsterdam donuts volgens hun recept over de toonbank.

Gefrituurd
Het rijstmeel voor dit lekkers komt uit Tamari, maar het deeg wordt handgemaakt onder de winkel op het Overtoom. Ook worden de donuts hier gefrituurd in rijstolie en gedecoreerd, zonder dat er conserveermiddelen of kleurstoffen aan toegevoegd worden.

Natuurlijke ingrediënten
Om de donuts áf te maken, worden uiteenlopende natuurlijke ingrediënten ingezet. Er is bijvoorbeeld een exemplaar met witte chocolade, pistachepoeder, amandelen en eetbare bloemen (6,45 euro). Voor dezelfde prijs is er ook een donut met chocolade, plus gedroogde appel, cranberries en aardbeien.

Mini-galerie
Voor erbij: specialty coffee, matcha-drankjes en soft drinks (gember, vlierbloesen). Behalve een donutshop en -café is Tamariya ook een mini-galerie. Achter in de strakke wit-zwart-bruine ruimte hangen foto’s van de omgeving waarin het idee voor Tamariya werd geboren: rijstvelden, de oogst, het dorpje Tamari. Een bezoek aan deze nieuwkomer is je goedkoopste ticket naar Japan.

Tamariya. (Foto Patricia Jacob)