De stichting Voedselpark Amsterdam mag aan de slag met biologische stadslandbouw in de Lutkemeerpolder in Nieuw-West. Het burgerinitiatief heeft de prijsvraag gewonnen van de gemeente voor een stuk grond van ruim 9 hectare.
Op het terrein komt een voedselpark voor- en door de stad, “Wat begon als een burgerinitiatief, gedragen door duizenden betrokken Amsterdammers, stadsboeren, kunstenaars, koks, wetenschappers en buurtbewoners, groeit nu uit tot een concrete plek waar agro-ecologie, voedselsoevereiniteit, natuurinclusieve landbouw en gemeenschapseigendom samenkomen”, stelt Voedselpark Amsterdam.
Het stuk grond is deel van de Tuinen van West, het recreatiegebied aan de rand van Osdorp en Geuzenveld. Voedselpark Amsterdam ontstond in 2021 als alternatief plan voor de bouw van distributiecentra op landbouwgrond in de Lutkemeer. 25.000 burgers en een groot aantal organisaties steunden het initiatief. Een crowdfunding bracht eerder bijna een half miljoen euro op aan donaties en toezeggingen.
Met het winnen van de prijsvraag kan Voedselpark Amsterdam gaan beginnen met het uitvoeren van de plannen. “We gaan nu samen bouwen aan een plek waar je met je voeten in de klei en je hoofd in de toekomst staat. Een voedselpark waar biodiversiteit bloeit, jonge boeren kunnen leren en ondernemen, en Amsterdammers weer in contact komen met wat hen voedt.”
Het voedselpark komt dus op een stuk grond van ruim 9 hectare. De controverse over de bouw van distributiecentra op een ander, groter deel van de Lutkemeerpolder duurt voort. Platform Behoud Lutkemeerpolder wil dat ook dit gebied wordt gebruikt voor stadslandbouw.