5x bootje op, bootje af: waterpret in Amsterdam-West

Polonceaukade; opstappunt boot. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Met het lekkere weer van de laatste tijd lonkt het water als een dolle. Hoog tijd om een sloot, plas of het IJ op te gaan en nieuwe hotspots te ontdekken. 

1. Huur een boot vanaf Westergas
Overal in Amsterdam kun je bootjes huren in elk denkbaar formaat. In West biedt het Westerpark legio opties. Zo kun je vanaf de steiger bij Westergas, ter hoogte van Haarlemmerweg 10, op een salonboot met kapitein en hostess stappen.

Is dat je te gortig en sta je liever zelf aan het roer, dan kun je bij Canal Motorboats voor minimaal twee uur een sloepje voor max acht personen huren. Je stapt dan op aan de Polonceaukade 20. Tegen bijbetaling kun je spullen meekrijgen om te gaan ‘plasticvissen’ of de Amsterdamse grachtenquiz te doen.

Kies je Westergas als startpunt, dan kun je je vaartrip uitbreiden met vrijwel álles: film, expositie, gamesessie, borrel, diner, potje 3X3 basketbal, ijsje, theatervoorstelling, koffie met de ultieme bounty, high tea, picknick, BBQ, et cetera, et cetera.

2. Pak de veerpont naar NSDM
Vanaf de Pontsteiger vaar je met de veerboot in circa 7 minuten naar de rauwe, creatieve wereld die NDSM heet. Tussen de zeecontainers, poenige appartementen en voormalige loodsen wemelt het van de hotspots. Wij weten er
tien die je in ieder geval niet mag missen.

Mocht je op zaterdag 24 mei de oversteek wagen, pak dan de Queer Market aan de MS Tarnweg 10 mee. Vorig jaar vond deze markt voor het eerst plaats op NDSM. In mei barst de lente-editie los. Reken op z’n dertig queer entrepreneurs en een aanbod van vintage, zelfgemaakte artikelen en eten en drinken. Verder is er livemuziek en zijn er workshops. Goed om te weten: 50 cent van elk toegangsticket gaat naar een goed doel.

3. Relax op Ferry’s pontje
Met een eigen boot is het een eitje om aan te meren bij Ferry’s omgebouwde veerboot aan de Haparandadam 50. Overigens ben je er met de fiets ook zo en kun je ook dan genieten van het lekker lome bootleven in Houthaven. Snack met hamkroketjes of gerookte paling met polenta en scoor daarna iets van de BBQ, zoals dorade of bavette. Vanaf het terras voel je een briesje en lonkt het verkoelende water van het IJ. “Het is geen officiële zwemplek. We gaan dus geen glijbaan of zo bouwen. Maar als je opeens in het water ‘valt’, kan ik er niets aan doen”, aldus mede-eigenaar Robbert Hovenberg.

4. Stap op de veerpont naar de Distelweg
Met de veerpont kun je vanaf de Pontsteiger in ongeveer 7 minuten naar NDSM of de Distelweg. Ook als je voor de tweede optie kiest gaat er een wereld voor je open, vooral op culinair gebied. Check de menu’s van Papa Thang en Pelosa maar eens.

‘Papa’, een streetfood bistro, zit aan de Melkdistelstraat 94 ingeklemd tussen nieuwbouwappartementen. De kok laat zich inspireren door Vietnamese en andere Aziatische keukens, en geeft daar een eigen twist aan. Waardoor je een sashimi van makreel met gerookte knoflookcompote, pikante pepers en koriander soldaat kunt maken. Dan wel spareribs met ingelegde venkel, krokante won ton chips met verse zalm, avocado en wasabimayo of Vietnamese crêpes met knapperig geroosterde aubergine.

Pelosa is een gastropub aan de Leen Jongewaardkade 41 met een mix van snacks (buffalo style popcorn, brioche toast met lamstong, gevulde eitjes met palingcrème) en hoofdgerechten als rogvleugel met witlof-venkelsalade en oerbiet met bataatcrème. Vanaf de Distelweg loop je in circa 15 minuten naar de eerste zaak. Pelosa is dichterbij.

5. Strik een huurboot, waterfiets of sup bij de Sloterplas
Bij Watersportcentrum Sloterplas, Christoffel Plantijngracht 4, kun je qua huurboot kiezen tussen een kano (1 of 2-3 personen) of een valk (kielboot). Daarnaast kun je waterfietsen en sups huren. Vanaf het watersportcentrum kun je Boothuis Amsterdam bijna aanraken.

Elk bezoek aan dit restaurant voelt als een vakantie, door de sfeer, locatie en het Italiaanse eten. Lunch met een focaccia met gorgonzola, gegrilde courgette, tomaat en rucola. Dineer met pizza, pasta of mix van gerechten: parmigiana di melanzane, burrata met artisjokcrème, Italiaanse gehaktballetjes met tomaat en basilicum. Houd ruimte over voor het dessert van rijstpudding, vanille, noten en karamelcrème!

Watersportcentrum Sloterplas. (Foto Richard Mooyman)
DeWestkrant