10x heerlijk theeleuten in West (en net daarbuiten)

Taart met thee (of koffie), Bakkerswinkel Westerpark. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

In West klotst de koffie tegen de plinten, maar ook liefhebbers van thee komen er aan hun trekken. Ken je deze thee-hotspots al?

1. Bakkerswinkel Westerpark, Polonceaukade 1 en 2
Deze prachtzaak in een monumentaal pand op Westergas is niet meer weg te denken uit Westerpark. Hoge plafonds, lange tafels en taarten waar je spontaan van gaat kwijlen: appeltaart, carrot cake, cheesecake, amandel-citroencake, walnoot-karameltaart. Solo al verleidelijk, maar ronduit onweerstaanbaar met koffie of thee erbij. Om je thee-ervaring naar een nog hoger plan te tillen, is de high tea een slimme optie. Bij het menu Pretty Pie krijg je behalve huisgemaakte taartjes, een scone met jam en room en brownie ook nog een fruitshake naast je pot thee. Quality time in West op z’n best.

2. Betjeman & Barton, Jan Evertenstraat 23h
Bij deze
theewinkel in De Baarsjes kun je tussen meer dan tweehonderd soorten thee speuren naar jouw favoriet. Het bedrijf is in 1919 in Parijs opgericht door Arthur Betjeman en Percy Barton. Sinds 1992 zit het theehuis ook in Nederland. Behalve klassieke thee, biedt het merk ook ‘unieke en uitgebalanceerde’ theeblends aan. Onlangs organiseerde ik een Italiaanse high tea en schonk ik er een delicate en verfrissende groene thee van Betjeman & Barton bij, Les Invités (linde, citroenverbena, lychee, pompelmoes, perzik, rozen). Een aanrader!

3. Garden of Tea, Fruittuin van Moerkerken, Van Moerkerkenstraat 83
In 2020
legde de sociale onderneming Cascoland met vrijwilligers en buurtbewoners een grote boomgaard aan in het openbare groen in de Van Deysselbuurt in Nieuw-West. Vanuit een centraal gelegen voormalige conciërge woning, omringd door moes- en kruidentuinen, wordt dit stuk grond nu samen beheerd. In twee glazen kassen in de Fruittuin wordt wekelijks gekookt en geconserveerd met de opbrengst van de tuinen en voedseloverschotten van de markt op Plein ’40-’45. Op woensdag kun je in de Fruittuin proeven en producten kopenIedere zondag is de Garden of Tea open en kun je er de zelfgemaakte kruidenthee proeven, met iets lekkers erbij.

4. Health Corner, Admiraal de Ruijterweg 54H
Zodra je hier over de drempel stapt, word je ‘zen’. Her en der staan boomstammen, planten en verse bloemen. Grote glazen potten met pistaches, walnoten en gedroogd fruit. Bussen met kurkuma en chilipeper. Troonachtige stoelen, Perzische kleedjes over de tafel. In dit interieur blijf je nieuwe dingen ontdekken. De Iraanse familie die deze zaak in De Baarsjes bestiert heeft vega(n) opties voor het ontbijt, de lunch en het avondeten. Smoothies, sapjes én kruidentheeën maken de health trip compleet.

5. Koffie ende Koeck, Haarlemmerweg 175
Vegan pionier in Westerpark die al sinds 2014 100% plantaardig aan de weg timmert met
absolutely fabulous snoepgoed. De vegan afternoon tea is inmiddels uitgegroeid tot een van de klassiekers van dit lieve huiskamertje. Reken op thee met hartige hapjes (sandwiches, quiches), scones en andere zoetigheden.

6. Moychai Tea Culture Club & House, Rozengracht 92H
Deze theewinkel net buiten West grossiert in Chinese, Taiwanese, Japanse en Indiase theeën. Je kunt ze ter plekke proeven aan de bar of tijdens een van de events, workshops of high tea’s die er worden georganiseerd.

7. Oficina, Jan van Galenstraat 147
Klanten als Viktor en Rolf, Hermès en tijdschrift Vogue weten de weg te vinden naar dit minimalistisch ingerichte restaurant in De Baarsjes. De eigenaressen, die Vogue-waardige gerechten serveren, hebben een groot zwak voor Oolong- en andere theeën. De theekaart is dan ook behoorlijk uitgebreid. Verdiep je in de laatste versie! 

8. Ottavi, Jan van Galenstraat 102H
Ottavi in Bos en Lommer is een snoepwinkel voor volwassenen, inclusief delicatessen, wijnen én kwaliteitstheeën van het Franse merk Terre d’Oc. Eigenaar Mark Bosman verkoopt de handgeplukte biologische thee in diverse soorten en smaken, waaronder Koreaanse groene thee met yuzu en witte Chinese thee (Fujian) met perzik en abrikoos. 

9. Tea’s Delight, Kinkerstraat 58
Hong Tong Wu en zijn zus Yiemie runnen al sinds 2013 deze zaak in Oud-West. Ik schreef eerder al dat de twee net vinologen zijn, maar dan met thee in plaats van wijn. In hun serene zaak drink je thee uit kopjes van porselein en kun je theekeramiek kopen. Voor een theeceremonie of -workshop draaien ze ook hun hand niet om. Een oase in de hectische buurt.

10. T’s Teabar, Jan Evertenstraat 89
Deze teabar zit al sinds 2016 in De Baarsjes. Zoals we je in dit artikel vertelden hebben de eigenaren wortels in landen waar thee onderdeel is van de cultuur: Marokko en Pakistan. Hun medewerkers trekken thee uit losse blaadjes en schenken de thee warm in (wijn)glazen en koud in kannetjes. Van Earl Grey en Pu Erh tot Mate en Hoijcha, geroosterde groene thee uit Japan; je vindt het er allemaal. Ook kun je er thee-accessoires kopen, zoals theepotten, – filters en -glazen. Inmiddels hebben de mannen ook een filiaal in Abu Dhabi.

Vegan afternoon tea, Koffie ende Koeck.