Borrelen met empanadas

Hoogstins2024

Buenos Aires staat bekend als ‘het Parijs van Latijns-Amerika’. Je zou dan ook denken dat ze er goede patisserie hebben, maar dat is niet zo. Wat ze er wèl hebben qua eten: waanzinnig lekker ijs, sappig vlees en goede empanadas, gevulde deegpakketjes. Sinds 21 juni kun je die ook voor 3,25 euro per stuk kopen in Amsterdam en wel bij Baires op de Bilderdijkkade. Ze zijn er in zes smaken, met vlees (kip-pompoen, rundvlees-paprika, ham-kaas), vegetarisch (spinazie-feta, kaas-champignons) en vis (tonijn). Die laatste, La Boca, is nu al mijn favoriet, een beetje zuur door de citroen en een tikkeltje exotisch door de koriander. Kom maar door!

De empanadas worden gebakken door Daniel, een Argentijn uit Mar del Plata die in Amsterdam-West woont. Hij maakt en verkoopt al empanadas sinds 1999. Eerst deed hij dat vanuit zijn eigen huis, maar sinds dit jaar vanuit Baires, de zaak die hij heeft met buurtgenoot Michiel. Deze Nederlander zat ruim tien jaar in Buenos Aires, waar hij een bedrijfje in steigerreclame had, “een Nederlandse uitvinding die ze daar nog niet kenden”.

Terug in Amsterdam wilde Michiel “zijn herinneringen aan Argentinië tastbaar maken en combineren met het ondernemerschap”. Nadat een vriend hem op het idee had gebracht om empanadas te gaan verkopen, ging hij op zoek naar een goede bakker. “Het is niet eenvoudig om het deeg precies goed te krijgen. Het laatste wat je wilt is een gevulde broodhomp.” Uiteindelijk vond hij Daniel en besloten ze hun krachten te bundelen.

Bij Baires kun je de deegpakketjes ter plekke opeten met een kop koffie. Je kunt ze ook afhalen. Ze doen het goed als lunch, bij de borrel en als onderdeel van een tapas-diner of picknick. Bijpassende sausjes en Argentijnse wijnen staan ook voor je klaar. Maar there’s more to come. “We gaan empanadas-wijnpakketten aanbieden. Iets zoets in het assortiment zou ook leuk zijn, medialunas bijvoorbeeld, Argentijnse croissantjes. In Argentinië zijn ze gek op Dulce de leche, karamelpasta. Misschien gaan we daar wel potten van verkopen.” Ik zeg: doen, want deze crème is smeuïg tot en met en maakt van elke plak cake of snee brood een fiesta.
www.bairesempanadas.nl

DeWestkrant