Schoorsteen kolencentrale verlicht

Foto Nuon
Hoogstins2024

De schoorsteen van de Hemwegcentrale in het Westelijk Havengebied is dezer dagen verlicht in regenboogkleuren. Exploitant Nuon doet dit jaar mee aan EuroPride. ’’Juist nu de wereld wordt verduisterd door geweld en intolerantie is het extra belangrijk om op te komen voor onze vrijheden’’, aldus topman Martijn Hagens in een verklaring.

De verlichte pijp (hoogte van 175 meter) van de kolencentrale is vanuit de hele stad te zien. Fractievoorzitter Pieter Rietman van D66 in West kan de actie niet waarderen. Nuon misbruikt volgens hem de LGBT-emancipatie ’als middel om maatschappelijk betrokken over te komen’. Een makkelijke en goedkope vorm van ’pinkwashing’, aldus Rietman.

Nuon kan volgens Rietman de kolencentrale beter sluiten.  ’’De uitstoot van kolencentrales levert in Nederland 620 doden per jaar op door bronchitis en hartfalen.’’ Nuon zegt in gesprek te zijn over het ‘vergroenen’ van de kolencentrale en mogelijkheden tot vervroegd sluiten. Het kabinet kondigde onlangs aan vervroegde sluiting te onderzoeken als optie om de klimaatdoelstellingen te halen.

DeWestkrant