Café Coos op Kwakersplein laat je hart sneller kloppen

Coos, mede-eigenares Rachel bij de kassa. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Voor het hoekpand waar voorheen Baires Empanadas zat, stond op 20 juni een mini-file. Café Coos opende op die dag zijn deuren. Patricia ging langs. “Coos is – héél verfrissend – net even anders.”

De opa van de tweeling Rachel en Rosanne had een bakkerij in Waalwijk. Sinds vandaag bestaat er in Amsterdam een zaak die naar hem is vernoemd: Café Coos op de hoek van de Bilderdijkkade 25H met het Kwakersplein. De naam is een ode aan hun grootvader en de Nederlandse eetcultuur.

Bakkerij/delicatessenzaak
Met hulp van hun goede vriendin Mira – een kook- en baktalent – willen ze Amsterdam imponeren met een bedrijf dat ‘meer een bakkerij/delicatessenzaak is dan een traditioneel café’. Ze focussen zich hierbij op ‘oud-Hollandse klassiekers met een moderne twist, lekkere koffie en producten van lokale ondernemers’.

Géén copy paste
Mocht je nu denken dat Coos weer het een of andere vleesgeworden concept is, dan kan ik je geruststellen. Het idee achter dit café in Oud-West is géén copy paste van een idee dat succesvol is gebleken. Coos is – héél verfrissend – net even anders.

Thuisgevoel
Dat begint al bij het interieur. Nu eens geen loeistrak (en saai) wit Scandinavisch interieur of sombere, minimalistische Japanse setting. Coos heeft zowaar kleur – halleluja. De toon wordt gezet door de rood-paarse lange toonbank, met bruine wandkast erachter. Barkrukken eraan, krukjes bij het raam. In combinatie met de frivole laaghangende raamvitrages – leidt dat tot een lekker los en warm geheel. De open keuken en bakkerij onderstrepen dat thuisgevoel.

Ontbijtkoek met opgeklopte boter
Aan het gekir en geklep om me heen, ben ik niet de enige die Coos wel kan zoenen. Anderhalve meter vanaf de deur, stuit ik op een vitrine met een inhoud die mijn hart sneller laat kloppen. Duimdikke plakken ontbijtkoek naast een berg opgeklopte boter. Hartstikke origineel, leuk, leuk, leuk. Eventueel áf te maken met Rinse appelstroop (4 euro) of Friese nagelkaas van Kef. Verse croissants, het (zand)koekje van de dag. Mijn ogen schieten alle kanten op. Ook naar beneden.

Bakkerij Mater
Onderin liggen ingepakte baguettes met lustopwekkend beleg, waaronder rookvlees, honing, mosterd, mayo, zuurkool en augurk. Is dat te veel? Nou, dan neem je toch een sneetje zuurdesembrood, bijvoorbeeld met pindakaas, sambal en komkommer.
De baguettes en het zuurdesembrood komen van bakkerij Mater op de Ceintuurbaan. Niets ten nadele van het uitstekende Fort Negen en Louf, maar een bakkerij uit Zuid is weer eens wat anders.

Venkelbroodje kaas
Al het andere bakwerk komt uit eigen bakkerij, inclusief de krentenbol met venkel en blauwe bes. Ik eet deze beauty met – daar is het weer – opgeklopte boter en Noorderkaas van Kef (3,80 euro). Venkelbrood kende ik wel, maar nog niet met blauwe bes erin. Dit bolletje is heerlijk zacht vanbinnen en een beetje vochtig. Mjam, mjam, hoe lekker kun je als broodje zijn? Ook over de kaas niets dan goeds. Logisch, want welke kaas je ook bij Kef koopt, je koopt nooit een kat in de zak.

Cadeauwinkel
Het broodje wordt geserveerd op een zilverkleurige bordje. Van hetzelfde materiaal kun je bij Coos ook eierdopjes kopen. Het winkelgedeelte is ook een verhaal apart. Achter de vrij bekende pakken koffie van Fiveways zie ik unusual suspects, zoals de zoete biologische smeersels (hazelnoot, pecan, pinda) van Menny’s en de handgemaakte kaarsen van Boogie Bougie. Coos is behalve een bakkerij, delicatessenzaak en café ook nog eens een fijne cadeauwinkel.

Coos. (Foto Patricia Jacob)
ICKRhinoDanceMarathon