Overal in West staan oliebollenkramen te schitteren. Er zijn er zelfs zo veel dat je van de ene naar de andere kraam kunt hoppen – ook op zondag. Wij stippelden een route voor je uit.
Start: Bakker’s Oliebollenkraam Amsterdam, Spaarndammerstraat (1)
Net als de andere kramen in West bakken ze hier berlinerbollen, oliebollen, krentenbollen, appelbeignets, wafels en speciale bollen, zoals tompouce- en Dubai-bollen.
De laatste bol, die barst van de chocolade en gehakte pistaches, is sinds 2024 niet meer weg te denken uit het oliebollenassortiment. Bij deze kraam in Westerpark heeft deze ongetwijfeld machtige creatie een soort kroontje bovenop. Een andere zware jongen is de Bossche berlinerbol, een kruising tussen de beroemde Brabantse chocoladebol met slagroom en de gefrituurde bol met banketbakkersroom.
Hollandse Gebakkraam, Hugo de Grootplein (2)
De vele potjes Nutella in de etalage verraden dat de bakkers in deze kraam een zwak hebben voor de combi gefrituurd deeg en chocolade. Behalve Dubai- en Nutellabollen presenteren ze hier in Westerpark Oreobollen, geïnspireerd op het zwarte Amerikaanse (chocolade) koekje met witte crèmevulling.
Bakker’s Gebakkraam, Admiraal de Ruyterweg (3)
Deze smulkraam in De Baarsjes staat naast het populaire koffietentje Zizou. Een oude bekende van mij: toen mijn moeder nog leefde en in de buurt woonde sloeg ik er vaak oliebollen in; zij en haar huisgenoten lustten er wel pap van.
Sinds die tijd heeft Joop Bakker het assortiment fors uitgebreid, onder meer met stroopwafel- en Biscoff speculaasbollen. Daarnaast frituurt zijn crew op verzoek ook slierten deeg (churros) goudbruin en serveren ze daar een saus van warme Nutella bij.
Oliebollenkraam, Mercatorplein (4)
Bij de andere oliebollenkraam in De Baarsjes is het ook altijd druk. Noem een bol, en ze hebben ‘m hier op het Mercatorplein. Van alle bollen springt de versie met rum-rozijnen (Boerenjongens) het meest in het oog. Ik kan me helemaal voorstellen hoe die smaakt en hoe warm die bol je vanbinnen maakt.
Slot: Amsterdamse Oliebollenkraam, Gouden Winckelplantsoen (5)
Bij deze kraam in Bos en Lommer at ik vorig jaar op 1 oktober mijn eerste oliebol van dat jaar. Ook dit jaar draait het om bollen, bollen en bollen, zover je oog reikt. Maar dat is zeker niet alles. In de vitrine staan ook soezen en gesuikerde hoorntjes die je kunt laten vullen met slagroom. Ook op het menu: chocoladefruit (banaan, aardbei) op een stokje.






















