De lekkerste oliebollen vind je in De Baarsjes

De oliebollenkraam aan de Admiraal de Ruijterweg. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Op dit moment struikel je in West over de oliebollen. Volgens Patricia vind je de ultieme bollen in de kraam aan de Admiraal de Ruijterweg.

Mijn moeder woont in een Indisch verzorgingshuis in de Jan Tooropstraat. Regelmatig komen de kinderen van de bewoners langs met snacks. Het gegeven ‘paard’ wordt dan vól in de bek gekeken. De meeste bewoners komen uit Nieuw-West. Voor hen bestaan maar twee toko’s: Makassar en Bandung. Als de lemper of bapao daar niet vandaan komt, heb je heel wat uit te leggen. Is de kwaliteit ondermaats, dan word je bedolven onder kritiek.

Bakkerij Westerbos
Niet alleen bij Indische snacks treden de negentigers op als inspecteurs van Michelin. Ook bij Nederlandse happen is het raak. Zo is het saucijzenbroodje van bakkerij Westerbos aan het Hugo de Grootplein het enige saucijzenbroodje waar mijn moeder géén kanttekeningen bij plaatst. Sterker nog: ze noemt dit broodje zelfs ‘excellent’.

Bolang baling
Ook wat betreft oliebollen heeft ze haar voorkeur: géén krenten, poedersuiker apart. Ze heeft nog nooit zelf oliebollen gemaakt. Maar de oliebol is al lang in haar leven. Toen ze opgegroeide in voormalig Nederlands-Indië kocht ze bolang baling, familie van de Oud-Hollandse oliebol. Ze weet dus waarover ze het heeft als ze weer eens een oliebol afserveert.

Rum-rozijnenbol
De enige oliebol waarbij ze dat niet doet, is de oliebol van Bakker’s gebakkraam aan de Admiraal de Ruijterweg, pal naast de kerstbomenstal, niet ver van de Jan Eef. Joop Bakker gooit hier dagelijks verse bollen in het vet (13 voor 10 euro) en dat proef je; ze zijn stevig en luchtig tegelijk. Je snijdt ze even makkelijk door als cake. Naast ‘gewone’ bollen heeft Joop ook speciale versies. De variant met banaan is een waardig alternatief voor pisang goreng, vindt tante Sylvia. Een andere huisgenoot van mijn moeder, oom Wim, heeft het liefst een oliebol met rum-rozijnen. Ikzelf loop altijd te tetteren dat de oliebol de meest overschatte lekkernij is, maar van deze superbollen slaat zelfs mijn hart op hol!

Geen website