De Hallen spil in duurzame kledingreparaties

De werkplaats bij Denim City in De Hallen. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Sociale onderneming Makers Unite en outdoor kledingmerk Patagonia hebben een reparatiecentrum geopend in De Hallen. Dit United Repair Centre gaat jaarlijks 300.000 hoogwaardige kledingreparaties uitvoeren voor aangesloten merken en hun klanten. Op die manier moet een miljoen kilo textielafval worden bespaard. Het Nederlandse kledingmerk Scotch & Soda heeft zich ook aangesloten. 

Reddingsvesten
Makers Unite werd opgericht in 2016 en streek in 2020 neer in Denim City in De Hallen. Directeur en mede-oprichter Thami Schweichler kon niet langer aanzien hoe wanhopige vluchtelingen probeerden Europa te bereiken en hun reddingsvesten achterlieten op stranden van Griekse eilanden. Met hulp van vluchtelingen maakte Makers Unite van de reddingsvesten nieuwe producten, zoals tassen en laptophoezen. Ook werkt Makers Unite met vluchtelingen aan duurzame kleding en producten in opdracht van grote bedrijven. 

Opleiding
Een nieuwe grote stap is gezet met de opening van het United Repair Centre.  De organisatie gaat werkgelegenheid bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vanaf september start een opleiding om in totaal 300 studenten klaar te stomen tot gecertificeerde textielherstellers. De betrokken partijen zijn bijeengebracht door Amsterdam Economic Board. Een consortium van Nederlandse investeerders met een focus op sociale impact steunt hen.