Oorlog in mijn Buurt: de familie Fontijn

Hoogstins2024

Voor het project Oorlog in mijn Buurt op de Admiraal de Ruyterschool interviewen kinderen ouderen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Drie kinderen van groep 8 spraken met Fred Fontijn, hij woonde toentertijd op de Rijpgracht. In de oorlog is Fred Fontijn veel familieleden verloren. Zij woonden allemaal in West. Angelique van der Pol schreef de verhalen op.

Heeft u veel mensen verloren tijdens de oorlog?

Ja. Twee ooms, twee tantes, twee kleine neefjes, en opa. Mijn vader was joods, mijn moeder niet. Tegen gemengd gehuwden waren ze iets aardiger. Mijn vader heeft wel in een werkkamp gezeten, maar hij is niet doorgestuurd naar een vernietigingskamp. Op Dolle Dinsdag is hij uit het kamp ontsnapt en teruggekomen naar de Rijpgracht. Zo kwamen wij er redelijk ongeschonden doorheen. Oom Jaap woonde in de Pieter van der Doesstraat. Hij had een broodjeszaak op de Haarlemmerstraat. Hij en zijn vrouw en twee jongens (Antonie van negen en Aron Max van bijna vier) zijn niet meer teruggekomen.

Mijn andere oom en tante hadden een ijzerhandel, de Vijl op de Admiraal de Ruyterweg. Zij zijn verraden, weggehaald en vermoord in Auschwitz. Ook mijn opa, die in de van Speijkstraat woonde is weggehaald en vermoord. Een andere oom is ondergedoken en heeft het overleefd. Mijn zus is  acht jaar ouder, zij heeft dit veel bewuster meegemaakt. Met haar ben ik een paar jaar geleden naar Auschwitz gegaan. Daar schreef ik een verhaal over.

Waarom bent u naar Auschwitz gegaan en  heeft u daar een verhaal over geschreven?

Ik wilde het met eigen ogen zien. Zo kreeg ik een goed inzicht in de omvang, Er liggen grote hoeveelheden menselijk haar, brillen, koffers en schoenen. Wat moeten dat veel mensen geweest zijn! Toen wist ik ook dat mijn familie daar niet lang meer geleefd heeft. Ik schrijf graag, over alles wat ik kwijt wil. Dus het leek mij ook goed om hier wat over te schrijven. Zo kan ik het ook aan jullie doorvertellen.

Waarom wilde u hier aan meedoen?

Ik wil kinderen meegeven dat ze goed met mensen omgaan, ongeacht kleur of geloof. Ik wil dat ze leren van de geschiedenis. Jullie moeten de wereld verder helpen en dit is mijn bijdrage daaraan. Zo vind ik het fantastisch van mijn ouders dat ze niet aan mijn hoofd hebben gezeurd dat ze veel te lijden hebben gehad. Dat is de positieve instelling die ik op jullie probeer over te brengen.

Op 25 maart presenteerden de kinderen het verhaal van Fred Fontijn en acht andere ouderen uit West tijdens de eindpresentatie van Oorlog in mijn Buurt. Fred Fontijn schrijft regelmatig over zijn familie op Geheugen van West.

DeWestkrant