De zeebaars van Silk is van top tot teen een superster

Net als het vleesspiesje, de cheesecake met hojicha en, en …

De gefrituurde zeebaars van Silk. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Limau Chen had in West al Salvo en nNea. Onlangs kwam daar Silk in de Bilderdijkstraat bij. Patricia dineerde er en ging uit haar dak. “Bij elke hap zweef je een beetje omhoog, totdat je eindelijk voldaan op een wolk in de zevende hemel belandt.”

Als er iemand van geen ophouden weet, dan is het Limau Chen wel. Met haar man Salvatore Lioniello bestiert ze de Italiaanse bakkerij Salvo in Westerpark en veroverde ze Amsterdam met maritozzi, roombollen die bol staan van genot. Een paar jaar eerder had ze in Oud-West al nNea geopend, een inventieve Napolitaanse pizzeria, die in no time hip, hot en happening werd, en dat nog steeds is.

Zijderoute
Dit jaar had Limau zin in iets anders. Ze besloot samen te werken met chef Paolo Manzo en restaurant Silk aan de Bilderdijkstraat 140 te realiseren. Sinds mei kun je je hier laven aan gerechten die geïnspireerd zijn op de smaken die je langs de Zijderoute vindt, de handelsroute die eeuwenlang het Oosten en Westen met elkaar verbond. Culinaire invloeden uit het geboorteland van de chef (Italië) en de plek van Limaus roots (China), voeren er de boventoon. Al moet je niet raar opkijken als je een vleugje Korea (gochujang) of Japan (hojicha) signaleert.

Kimchikroketten
Om in de stemming te komen, zijn er oesters met Japanse vinaigrette en groene Cerignola-olijven. Geroosterde prei met romesco (een pittige Catalaanse saus) is ook een optie. Wij bestellen de kimchikroketten met zwarte knoflookmayo. Eén portie voor twee. Maar is één voorafje eigenlijk wel genoeg?

Beef skewer
“Het hangt ervan af hoeveel trek jullie hebben”, zegt bedrijfsleider Davide. “Ik wil jullie niets opdringen, maar ik zou in ieder geval één beef skewer proberen. Het rundvlees van dit spiesje is ongelooflijk mals. Als ik er alleen al aan denk, krijg ik kippenvel.” Hij heeft nog net geen tranen in zijn ogen. Ik proef een passie voor food en veel enthousiasme.

Ansjovissaus
Daar val ik voor: hiér die spies (á 8 euro). Ook al verbaast het me dat er een Franse ansjovissaus bijzit – why? Even later weten we het. Niets ten nadele van de kimchikroketten, want: smakelijk en romiger dan verwacht. Maar dat rundvlees is een klasse apart. Het excelleert in werkelijk alle opzichten: het smelt op je tong, is delicaat gekruid, perfect gegrild en uiterst sappig. De combi van de ‘jus’ en de iets zoute saus leidt tot een dip waar je het vlees eindeloos in wilt soppen. Stop de saus in een fles, en ik koop er een litertje of twee van.

Clubsfeer
Terwijl we wachten op het hoofdgerecht snuiven we de sfeer op. Gedempt licht, gedreven personeel, strak interieur, soulvolle achtergrondmuziek, inclusief een dosis hip hop, Sade, D’Angelo en Billie Eilish. Beats waardoor het lijkt alsof je in een club eet. Een frisdrankje met hibiscus en cacao erbij. Danwel een cocktail met witte rum, groene thee en citroengras. Originele drankjes, creatief eten. Heel benieuwd naar de vis die we hebben besteld: zeebaars met pittige kruidensalade en limoen (32 euro).

Vis in vol ornaat
“This is our big boy”, meldt Davide trots als hij de vis met kop, vinnen en staart serveert. Terwijl restaurants in Nederland het vaak houden bij een braaf stukje visfilet, komen restaurants in China en andere Aziatische landen gerust aanzetten met een vis in vol ornaat. “Vergeet de wangetjes niet. Sommige mensen eten ook de oogballen, maar daar ben ik zelf niet zo van.”

Thais strand
De vis gaapt ons aan. Wat een superster! Een in limoensap gedrenkte deken van koriander en ringetjes pepertjes bovenop. Het huidje licht krokant. Met de jasmijnrijst (3 euro) en de gewokte groenten (5 euro) is het een maaltijd die niet zou misstaan op een Thais strand: vurig, prikkelend en tjokvol smaak.

Flink frutten
Overigens moet je er wél wat voor doen: een vis met huid en haar verslinden is geen walk in the park. Maar als je de graten behendig omzeilt en flink in alle hoekjes en gaatjes frut, tover je meer eetbaars tevoorschijn dan je voor mogelijk hield. Het lukt ons om de grote jongen vrijwel in zijn geheel soldaat te maken. Een prestatie die een dessert verdient!

Basque burnt cheesecake
De desserts bij Silk zijn gemaakt door Limaus man. We hebben er speciaal plek voor overgelaten. Een slimme zet! Zijn Basque Burns cheesecake (10 euro) blijkt absolutely fabulous te zijn. Er zit hojicha in, poeder van geroosterde groene thee. Het nootachtige en aardse daarvan matcht uitstekend met het fluweelzachte ijs, de koekkruimels en de miso-karamelsaus erbij.

Zevende hemel
Het is moeilijk om hier niét compleet van uit je dak te gaan. Ach, ik probeer het niet eens: deze cheesecake is gewoon gruwelijk goed. Bij elke hap zweef je een beetje omhoog, totdat je eindelijk voldaan op een wolk in de zevende hemel belandt. Het volmaakte slotakkoord van een memorabel diner.

De cheesecake met hojicha van Silk. (Foto Patricia Jacob)