Energie – Column Melanie van der Horst, lid dagelijks bestuur stadsdeel West

Foto stadsdeel West
Hoogstins2024

De stad Amsterdam heeft grote duurzame ambities en staat voor een enorme opgave: in 2030 moet de CO2 uitstoot met 55 procent zijn teruggebracht en in 2050 moet alle energie duurzaam zijn. Steeds meer mensen gaan aan de slag met de energietransitie, maar tegelijk maken ze zich vaak zorgen over de hoge kosten.

Als woningcorporaties duurzame renovaties gaan uitvoeren, gaan de huren misschien omhoog, maar de energierekening gaat dan weer omlaag. En ook voor woningeigenaren betekent aardgasvrij een investering in duurzame energie, maar zonnepanelen bijvoorbeeld, besparen op de langere termijn veel kosten. Verrassend is dat we bijna allemaal iedere maand op de automatische piloot de alsmaar stijgende energierekening betalen, zonder dat we ons ervan bewust zijn dat we heel eenvoudig op die kosten kunnen besparen. En dat is ook nog eens beter voor milieu en klimaat.

Zelf was ik aangenaam verrast toen ik bezoek kreeg van een energiecoach die me uitlegde dat kleine veranderingen al snel leiden tot vele tientjes lagere kosten. Gewoon je puber een zandloper meegeven en korter laten douchen levert al aardige winst op. Of ervoor zorgen dat de gordijnen niet over de verwarming heen hangen, maar erop. Van de energiecoach kreeg ik radiatorfolie, waarmee je de verwarming aan de kant van de muur kunt bedekken. In stadsdeel West willen we dat iedereen dit soort tips krijgt.

Daarom organiseren we de komende weken samen met het Regionaal Energieloket online bijeenkomsten voor huurders en eigenaren (amsterdam.nl/nieuws-stadsdeelwest/bespaar-energierekening-gratis-advies). Op die manier krijgt iedereen inzicht in zijn energieverbruik. Welke apparaten in huis zijn bij u de grootste energieslurpers? Welke zijn zo oud dat een nieuw, zuiniger apparaat uiteindelijk goedkoper is? Heel belangrijk, zeker nu de aardgasprijzen naar verwachting gaan stijgen. Gemiddeld is de energierekening maandelijks honderd euro. In Amsterdam West zijn veel huizen gebouwd tussen 1920 en 1940, appartementen die doorgaans slecht zijn geïsoleerd. Wist u dat vochtige lucht veel moeilijker opwarmt en dat het enorm in de kosten scheelt als je regelmatig ventileert? En dat een wasdroger echt een enorme slurper is?

Ik wil hier niet voorbij gaan aan de mensen die er noodgedwongen alles aan doen om de rekening laag te houden, omdat ze hem eenvoudigweg niet kunnen betalen. Dat geldt namelijk voor maar liefst een op de zeven huishoudens. Er zijn mensen die uit wanhoop maar vroeg onder de wol kruipen om kosten te besparen, of die maar 1 kamer in huis verwarmen uit angst dat de rekening te hoog wordt. Slecht verwarmde huizen worden vochtig, en dat levert weer schade op voor de gezondheid. Omdat we ook laaggeletterden willen bereiken met onze energieboodschap maken we een animatiefilm.

Na de zomer willen we de wijken in om voorlichting te geven en workshops te organiseren. Dus heeft u of uw VVE belangstelling, maak dan een afspraak op www.bespaarafspraak.nl/amsterdam-west. De webinars zijn op 8 juni (voor huurders) en 15 juni (voor eigenaren). Er kunnen 400 mensen per avond meedoen. Laten we zorgen dat we in stadsdeel West de CO2 uitstoot met elkaar naar beneden krijgen. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.

DeWestkrant