Lokale helden – Column Melanie van der Horst, dagelijks bestuurder stadsdeel West

Foto stadsdeel West
Hoogstins2024

De coronacrisis houdt ons nu al weken in de greep en treft Amsterdam hard. Natuurlijk maak ik mij net als iedereen zorgen over de gezondheid van ons allemaal, want met een onbekend virus en een ziekte met een grillig verloop, weet je niet hoe het eindigt als je het krijgt.
Als portefeuillehouder economie denk ik veel na over de enorme dreun die de werkgelegenheid en bedrijvigheid in Amsterdam krijgen, een dreun die ondanks de overheidssteun vermoedelijk nog lang zal nagalmen. Toerisme en horeca hebben het zwaar en veel zelfstandigen zitten zonder werk en inkomsten. Dat is een grote zorg, ook voor de lange termijn.
Maar waar ik wél blij van word, is de creativiteit en solidariteit die ik om mij heen zie, mensen die ondanks de vele gesloten bars, restaurants en winkels proberen de economie aan de gang te houden en te zorgen dat ondernemers brood op de plank krijgen. Bewoners van West proberen hun lokale ondernemers te steunen door het bestellen van quarantainepakketten met lekkernijen van Amsterdamse winkels, door vaker af te halen bij hun favoriete restaurant en door meer boodschappen te doen bij de visboer en de bakker om de hoek dan in die bomvolle supermarkt.
Dat bewustzijn, dat kleine ondernemers amper kunnen opboksen tegen de grote online spelers, lijkt breed te gaan leven. Een mooi voorbeeld is de Local Heroes app, waarmee je online kunt winkelen bij vierentwintig ondernemers van- en rond de Ten Katemarkt. Deze app was al in de maak, maar ging vervroegd de lucht in door de coronacrisis en West had de primeur. Andere steden volgen spoedig. Misschien dat de lokale ondernemers ook in de toekomst door dit soort initiatieven een stevigere positie krijgen. Dat zijn de sprankjes hoop die doen leven. Het hart van de bewoners van West klopt op de juiste plaats. 

Melanie van der Horst
Dagelijks bestuurder stadsdeel West