Wethouder gaat West niet voortrekken

Hoogstins2024

De nieuwe Amsterdamse wethouder Udo Kock ziet zichzelf niet als een ambassadeur voor stadsdeel West. Ook gaat hij binnen het college van B en W niet lobbyen voor West. Dat zei hij dinsdagavond tijdens een bezoek aan de Bestuurscommissie West. ”Er is één stad, één bestuur en één college.”

Kock (D66) is belangrijk voor West. Hij beheert niet alleen de financiën van de hele gemeente, maar is ook gebiedswethouder voor West. De stadsdelen hebben fors minder bevoegdheden dan vroeger. Veel belangrijke besluiten worden nu genomen in de Stopera.

Kock kondigde aan dat hij West regelmatig zal bezoeken om het stadsdeel beter te leren kennen. Een eerste werkbezoek -aan de Spaarndammerbuurt- zit er inmiddels op. Hij zei het stadsdeel niet zo goed te kennen, mede door een lang verblijf in het buitenland. Kock werkte onder meer als econoom voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De bestuurscommissie West ziet zich als de ‘ogen en oren van de buurt’ en schakel naar het stadhuis. Kock is daar het eerste aanspreekpunt, maar zal West dus niet gaan voortrekken. Maar dat wil niet zeggen dat hij geen warme gevoelens heeft voor de buurt. ”West is een hartstikke mooi stadsdeel.”

Foto Miranda Phernambucq

DeWestkrant