Meer burgers helpen politie

Hoogstins2024

Steeds meer bewoners van West helpen de politie. Bijna 4200 inwoners doen inmiddels mee aan Burgernet. Zij ontvangen een sms of spraakbericht als in hun directe omgeving net een misdrijf is gepleegd of iemand wordt vermist en kunnen het aan de politie melden als ze iets of iemand hebben gesignaleerd. Dankzij tips via Burgernet kan de politie landelijk gemiddeld circa 1 op de 9 zaken direct oplossen.

Via Burgernet werd bijvoorbeeld onlangs een bericht gestuurd kort na een overval van op een krokettenfabriek aan de Van Slingelandtstraat in Westerpark. Het signalement van drie vermoedelijke daders werd verspreid, maar leidde in dit geval niet direct tot aanhoudingen. Vermiste kinderen en (vaak verwarde) ouderen leiden ook geregeld tot een melding.

Het aantal inwoners van West dat zich via internet of per post heeft aangemeld bij Burgernet groeide het afgelopen jaar met bijna zes procent tot 4192. De cijfers zijn exclusief de inwoners die de speciale BurgernetApp hebben gedownload op hun smartphone, daarover heeft Burgernet geen cijfers. ’’Het totale aantal ligt in ieder geval een stuk hoger’’, zegt Wouter Tas van de politie Amsterdam.

Buurten blijven achter

Om effectief te kunnen zijn, moet volgens Tas minimaal 2,5% van de bevolking aangesloten zijn. In veel buurten van West ligt het percentage rond de 4%, alleen de postcodegebieden 1052 en 1053 in Westerpark, 1054 in Oud-West en 1061 in Bos en Lommer blijven licht achter. ’’Het zou voor de veiligheid geweldig zijn als in die buurten meer bewoners zich aanmelden als deelnemer”, aldus Tas.

Criminaliteit gedaald

Het aantal overvallen, straatroven en woninginbraken in Amsterdam is vorig jaar overigens fors gedaald, zo blijkt uit vorige week gepubliceerde cijfers. Wel steeg het aantal geweldsmisdrijven met 1%. In 2014 waren er in heel Amsterdam tien liquidaties, meer dan in 2013 (8) en 2012 (9).

Ook meedoen? Meld je hier aan.

 

 

DeWestkrant