Tweede kiosk in de steigers

Hoogstins2024

Het begint serieus te worden met de kiosken. Mik Amsterdam is gisteren begonnen met het bouwen van de tweede kiosk in Amsterdam-West. Op het grote stuk stoep bij het Nassauplein is een gat voor de fundering gemaakt. Wie er in het gebouwtje gaat zitten, wil Ruud Bakker van ontwikkelaar Baveko nog niet zeggen, omdat volgens hem ‘de ondernemer dat zelf bekend wil maken’. Het twitteraccount van Mik Amsterdam meldt echter dat het om horeca gaat.

Volgens de site van bouwonderneming Mik Amsterdam zijn er van de negentien kiosken in West nu acht verhuurd. Een gebouwtje aan het Gulden Winckelplantsoen in Bos en Lommer is inmiddels af.  Ook hier komt -aan het opschrift te zien- horeca in.

Elf kiosken zijn nog in de aanbieding voor € 900 tot € 1150 per maand, exclusief BTW. Daarvoor zoekt het bedrijf ‘betrokken ondernemers die met passie hun product aanbieden’. Het idee achter de kiosken is dat kleinschalige bedrijven op drukke punten in de stad een ontmoetingsplek creëren, zoals bij de krantenkiosk in Parijs.

Niet alle bewoners van West zijn gelukkig met het concept. Zo hing er een paar maanden lang een spandoek geenkraam.nl op de brug van de Frederik Hendrikstraat, ter hoogte van de Hugo de Grootkade. Deze locatie ontbreekt nu wel op het lijstje van Mik Amsterdam.

De actiegroep noemt op zijn facebookpagina de kiosken ‘afzichtelijk’ en overbodig in het toch al zo drukke straatbeeld. Tegen de plaatsing van diverse gebouwtjes hebben buurtbewoners beroep aangetekend.

Overigens zijn de kiosken volgens de projectontwikkelaars heel milieuvriendelijk en recyclebaar. Ze krijgen een groen dak, wat goed is voor de vlinders in de stad.

DeWestkrant