Politie kijkt mee in winkels Jan Eef

Hoogstins2024

In verdachte situaties kan de politie straks via camera’s meekijken in winkels in de Jan Evertsenstraat. Winkeliers krijgen subsidie om binnen een speciaal camerasysteem op te hangen. Dat meldde voorzitter dagelijks bestuur Gerolf Bouwmeester dinsdagavond aan bestuurscommissie West.

Cameratoezicht in de Jan Eef houdt de gemoederen al langer bezig. De VVD vindt het de hoogste tijd dat er op straat camera’s komen, gezien eerdere gewelddadige overvallen en mogelijke nieuwe incidenten. Het dagelijks bestuur van West houdt voorlopig de boot af, met het argument dat er eerst naar andere maatregelen wordt gekeken om de veiligheid te verbeteren.

Bouwmeester kwam dinsdagavond met de verrassende mededeling dat er toch een vorm van cameratoezicht komt, maar dan in de winkels zelf. Zo’n zestig procent van de winkeliers heeft binnen al camera’s, maar de politie kan via die systemen niet live meekijken. De rest heeft helemaal geen camera’s.

Nu komt er een systeem waarbij de politie -als dat nodig is- wel live kan meekijken en in verdachte situaties kan ingrijpen, volgens Bouwmeester. Burgemeester Van der Laan vindt het een goed plan, zo meldde de stadsdeelvoorzitter. ”Ik ben er ontzettend blij mee”, aldus Bouwmeester.

VVD-er Alexander IJkelenstam noemde het ‘heel fijn’ dat er camera’s komen in winkels, maar blijft van mening dat er ook buiten op straat camera’s moeten komen. Burgemeester Van der Laan moet hierover nog een besluit nemen.

Ondernemers en omwonenden zijn verdeeld over cameratoezicht op straat, zei inspreker Jeroen Jonkers namens de winkelstraatvereniging Jan Eef. Hij schat dat er in de buurt ongeveer evenveel voor- als tegenstanders zijn. De vereniging is al met al gematigd positief over cameratoezicht, mits het gaat om ‘mooie en elegante camera’s op de juiste plek’, aldus Jonkers.

DeWestkrant