De man die de wereldbol koopt, ziet eruit als een bakfietsvader. Het is zo’n wereldbol die ik vroeger op mijn kamer had, met een lampje erin. Alleen zijn de oceanen bruin in plaats van blauw. ‘Inderdaad, deze zie je niet vaak’, zegt hij tegen de vrouw achter de toonbank. Hij rekent af, peuter op de arm. Vijfentwintig euro. Even later zie ik het zusje van zijn aankoop staan, ook een seventies-model. Vijfendertig euro. Daar heb je dan wel blauwe zeeën voor.
Ik ben voor het eerst bij TOON, podiumwinkel voor creatief ondernemers. Nieuw in de Jan Evertsenstraat, maar ik ken het nog van de vorige locatie op het Westergasterrein. TOON was een must go als ik in die buurt was. Twee verdiepingen tweedehands, met meer meubels en hebbedingen dan het oog kon registreren. Een snoepwinkel voor snuffelaars als ik. Helemaal happy was ik toen bekend werd dat TOON ging verhuizen naar een plek op loopafstand.
Slenterend door de nieuwe TOON daalt mijn enthousiasme echter met de minuut. Een zee van ruimte, luxueuze uitstraling. Tamelijk minimalistisch ingericht. Als een galerie die elk object optimaal wil presenteren. Voor de producten van de kunstenaars snap ik dat, maar voor de tweedehands spullen? Schilderijtjes van de categorie zigeunerkitsch zijn opgehangen alsof de conservator van het Stedelijk er persoonlijk over heeft nagedacht. Ze doen minimaal 25 euro. Ik zie een bruine glazen fles staan, zo’n bolle met een kurk erin. Prijskaartje: 35 euro. Ik heb zo’n zelfde fles in het roze, voor vier euro gekocht bij de Action.
Sinds tweedehands ‘vintage’ heet, is het hip. En dus duur. Daarom wordt het grif gekocht door hippe mensen. West is zo langzamerhand vergeven van de winkeltjes met overprijsde ouwe meuk. Gelukkig hebben we nog het Juttersdok (Postjeskade), een muffe kringloopwinkel waar je over de bankstellen heen moet klimmen op zoek naar een pareltje. Maar dan heb je wel een kastje van een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Beetje lak en het zou zo van TOON & co kunnen komen.
Je kunt ook de avond voor het grofvuil komt door de buurt gaan fietsen. Dan staat de vintage gewoon op straat. Helemaal gratis.