Stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki: ‘Maak West roze hotspot’ 

Hoogstins2024

Stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki van West heeft boos en geschokt gereageerd op een geweldsincident in de Jan Evertsenstraat. Een 38-jarige homoseksuele man op de fiets werd daar woensdag rond middernacht mishandeld. De politie is op zoek naar getuigen van deze ‘ernstige, mogelijk homogerelateerde mishandeling’.

’’Het incident staat niet op zichzelf. Eerder was er al anti-homogeweld in het Westerpark en onlangs werd een dragqueen zwaar mishandeld in het centrum’’, zo stelt Ulichki. ’’Helaas bevestigen dit soort incidenten hoe noodzakelijk de Amsterdam Pride Week is en dat uitsluiting en zelfs mishandeling van mensen uit de LGBT-gemeenschap geen uitzondering zijn.’’

De politie gaf vrijdagmiddag op basis van de aangifte van het slachtoffer de volgende informatie over de gebeurtenissen: ‘Rond middernacht fietste de 38-jarige man op Jan Evertsenstraat. Op de rotonde bij de Jan Tooropstraat haalde iemand hem in en riep: ‘Aan de kant kankerhomo’. Hierop reageerde de 38-jarige man met een beledigende opmerking. Net voor de rotonde met de Noordzijde stapte de inhaler af en deed een stap naar voren. De 38-jarige man kwam vervolgens ten val. Hij kan zich niet meer herinneren hoe dat is gebeurd. De man die hem inhaalde, was licht getint, 16-18 jaar oud, had zwart kort haar, droeg een zwarte broek en een wit of beige t-shirt.’

Stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki opent zaterdagochtend de Pride Walk vanuit West in De School, vlakbij de plek van het geweldsincident. Ze zal daar een oproep doen voor meer roze ontmoetingsplekken in West. ’’Laten we de roze loper uitrollen en zorgen dat we een LGBT-hotspot worden, zoals The Castro in San Francisco. Het moet niet zo zijn dat de regenboogvlag slechts negen dagen per jaar wappert’’. Ulichki wil roze initiatieven van burgers en ondernemers gaan financieren.

In het kader van de Pride Week is Ulichki op 1 en 2 augustus ook aanwezig op het Mercatorplein waar twee gayfilms in de open lucht worden vertoond.