Energiearmoede aanpakken in (Nieuw-)West

Foto: gemeente Amsterdam
Hoogstins2024
Ook in (Nieuw-)West hebben bewoners kopzorgen van de stijgende energieprijzen. De gemeente gaat Amsterdammers met een laag inkomen helpen bij de aankoop van een energiezuinige koelkast of wasmachine. Welke plannen zijn er nog meer?

Wanneer een huishouden meer dan 10 procent van het inkomen kwijt is aan energielasten, is er sprake van energiearmoede. Steeds meer Amsterdammers krijgen hiermee te maken. In april 2022 leefden zo’n 43.000 Amsterdamse huishoudens in energiearmoede. Dit probleem speelt vooral in Zuidoost, Noord en Nieuw-West, vanwege de lage inkomens en de energie-onzuinige huizen in die wijken.

Energiearmoede in West
Koen van der Gaast (PVDA), lid van de stadsdeelcommissie West, wil graag dat er meer aandacht komt voor energiearmoede in andere buurten, zoals in West. “Hoewel de verschillen per buurt groot zijn, is er zeker in wijken als de Kolenkit, de Spaarndammerbuurt en de Chassébuurt sprake van veel energiearmoede.” Gisteren zette hij de kwestie, inclusief mogelijkheden om de energiearmoede te verkleinen, op de agenda van de vergadering met het stadsdeelbestuur.

Fixbrigade naar West?
Welke mogelijkheden ziet zijn fractie? Een actief aanschrijvingsbeleid: inspectie en handhaving op isolatienormen. Hulp voor bewoners bij het afsluiten en lezen van hun energiecontract. Maar bijvoorbeeld ook meer energiecoaches aannemen en de Fixbrigade naar West halen. Deze brigade is al actief in Noord en Nieuw-West. Bij huishoudens die minder dan 2400 euro per maand verdienen, komt deze brigade aan huis om gratis het huis te isoleren. Tijdens de vergadering bleek dat het probleem te groot is om vanuit het stadsdeel op te lossen, maar dat er ‘wel budget is om een aantal mogelijkheden te ondersteunen’. Wordt vervolgd, dus.

Witgoedregeling
Op dezelfde dag kwam ook ‘energienieuws’ uit de Stopera. De gemeente gaat
Amsterdammers met een laag inkomen ondersteunen met 275 euro,- korting op een nieuwe energiezuinige koelkast of wasmachine. Zo kunnen ze de energierekening lager houden. Er is geld beschikbaar voor circa 2.700 huishoudens. De witgoedregeling start op 1 september 2022 en loopt tot 28 februari 2023 en is bedoeld voor Amsterdammers vanaf 18 jaar met een laag inkomen: stadspashouders met een groene stip. Meer info over deze regeling vind je hier. Natuurlijk kunnen ook mensen uit (Nieuw-) West van deze regeling gebruik maken als ze aan de voorwaarden voldoen.