Gratis rijminuten deelvervoer op Mercatorplein

Blij dat ik deel dag 2021. (Foto gemeente Amsterdam)
Hoogstins2024

Benieuwd wat deelvervoer voor jou kan betekenen? Kom zaterdag 3 september van 11.00 tot 16.00 uur naar de Blij dat ik deel-tent op het Mercatorplein. Gemeente Amsterdam en verschillende aanbieders van deelvervoer praten je graag bij over de laatste ontwikkelingen. En wil je het een keer uitproberen dan geven de aanbieders gratis rijminuten weg. Kijk, daar word je blij van!

Je ziet ze steeds vaker in de stad: deel(bak)fietsen, deelscooters en deelauto’s. Het aanbod is de afgelopen twee jaar flink toegenomen. Dagelijks heb je de keuze uit zo’n 3250 deelauto’s, 770 deelscooters en 200 deelfietsen en het aanbod neemt nog steeds toe. Er staat er dus altijd wel een om de hoek. Kijk op de kaart waar deelvervoer bij jou in de buurt staat. 

Delen is goedkoper

Waarom nog een eigen auto als je deze niet dagelijks gebruikt? Een privéauto staat gemiddeld 23 uur per dag stil, houdt 15m2 ruimte bezet en kost maandelijks tussen de 250 en 450 euro. Dat is 10 á 15 euro per dag! En dan heb je er nog geen meter mee gereden. Als je minder dan 10.000 kilometer per jaar rijdt is een deelauto dan ook snel goedkoper. Bij een deelauto betaal je alleen voor gebruik en per gereden kilometer, geen verborgen kosten, nooit meer APK-stress, verzekeringskosten of autowassen. 

Delen is schoner

Op dit moment is ongeveer de helft van de deelauto’s in de stad elektrisch. In 2025 zijn zelfs alle deelauto’s uitstootvrij. Daarnaast heb je dagelijks de keuze uit de 770 elektrische deelscooters en 100 elektrische deelbakfietsen. Dat levert een hoop schone lucht op. Daarbij komt dat hoe meer voertuigen we met elkaar delen, hoe minder we nodig hebben, hoe meer ruimte we overhouden. Ruimte die we goed kunnen gebruiken voor voetgangers, fietsenrekken, vuilnisbakken, groen en speelplekken.

Meer informatie over deelvervoer in Amsterdam en het event op het Mercatorplein vind je op www.amsterdam.nl/deelvervoer.

DeWestkrant