Ergernis buurtbewoonster leidt tot kunst

Schilders aan het werk bij het gebouwtje langs de Admiralengracht. (Foto Signpainters&Co)
Hoogstins2024

Al tien jaar ergerde buurtbewoonster Sandrine Diodati zich groen en geel aan een gebouwtje van Waternet aan het begin van de Erasmusgracht bij het Joos Banckersplantsoen. Het huisje zuivert afvalwater van de buurt, maar was een gribus om te zien. Sandrine besloot er wat aan te doen. Ze benaderde Miranda Ensink van Signpainters&Co en de gebiedsmakelaar van de gemeente. 

Waternet gaf al vrij snel toestemming voor een make over van het gebouw. Er werd geld geregeld uit het buurtbudget van het stadsdeel. Miranda: “We bespraken wat we konden doen om dit gebouw een wat fraaier aanzicht te geven. De staat waarin het was deed geen recht aan de functie van het huisje. Het is bedoeld om het afvalwater van de buurt op een natuurlijke manier te zuiveren. Het eindproduct is dus zuiver water. Dat stond in schril contrast met hoe het gebouwtje eruit zag.”

Betrokken
Signpainters&Co Amsterdam maakte twee voorstellen voor de beschildering. De buurt mocht beslissen welke het zou worden. “We hebben 500 flyers rondgebracht en rond de 250 mensen hebben uiteindelijk de moeite genomen om te stemmen”, vertelt Miranda. “De buurt was heel betrokken. Tijdens de vier dagen dat we aan het schilderen waren, kwamen mensen vragen welk ontwerp het was geworden. Ze gaven aan dat ze het fijn vonden dat we dit doen.”

Veel positiefs
“Niet iedereen hoeft het met het ontwerp eens te zijn, maar het is in ieder geval mooier dan voorheen. Het vertelt nu wat het doet. De mensen uit de buurt willen ook het groen eromheen aanpakken. Om het mooier te maken zodat het een fijne plek wordt om er te verblijven. Ik denk dat dat heel veel positiefs brengt.” 

Gezamenlijke inspanning
De laatste laag verf zit erop en ook is er een speciale laag aangebracht waardoor graffitti makkelijker te verwijderen is. “De ervaring is dat iets met rust wordt gelaten als het eruit ziet of er met toewijding en aandacht aan is gewerkt”, aldus Miranda. “Het is een gezamenlijke inspanning voor iets dat er prettig uitziet. Dat werkt doorgaans positief.”

Het eindresultaat is een sfeervolle schildering van het woord zuiver op de voorkant van het huisje, op de zijkanten en achterkant is een grote oranje vis te zien. 

Foto Nathalie Delorme
DeWestkrant