Fietsenmaker P. Aandewiel in De Baarsjes bestaat 100 jaar

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Zaken komen en gaan, maar sommigen blijven eeuwig bestaan. Fietsenmaker P. Aandewiel aan de Admiraal de Ruijterweg is daar een ijzersterk voorbeeld van. Het bedrijf zit er op 30 april op de kop af honderd jaar. 

“Gefeliciteerd met uw honderste verjaardag”, blèr ik als ik de zaak binnenkom. “Ik ben pas zestig, de zaak is honderd”, antwoordt Rogier Aandewiel. “Hartstikke bijzonder! Vindt u niet?” Rogier lacht. “Ja, dat is misschien best bijzonder. Ik ben er alleen niet zo mee bezig.”

Verjaardag
Bij fietsenmaker P. Aandewiel is het business as usual. Niets te slingers of ballonnen. Aan niets is te zien dat het bedrijf in 1924 voor het eerst de deuren aan de Admiraal de Ruijterstraat 112HS opende. Het is maar goed dat een klant, Socrates Schouten, ons op deze verjaardag wees. Anders was dit heuglijke feit glad aan ons voorbijgegaan.

Kampioensfiets
Rogiers opa, Piet Aandewiel, was een verdienstelijk wielrenner en begon een eeuw terug een fietsenmaker in De Baarsjes. Hij werd vooral bekend nadat Piet van Heusden in 1952 op een originele ‘Aandewiel’ wereldkampioen werd. De kampioenwaardige racefietsen worden niet meer gemaakt. Rogiers vader, Piet Aandewiel, maakte in 1992 het laatste frame.

Hypes: nee
De zaak is inmiddels van Rogiers moeder. Rogier verkoopt er nog steeds fietsen, maar houdt zich vooral bezig met fietsreparaties. “Aan hypes hebben we nooit meegedaan. Ik blijf doen waar ik goed in ben: het repareren van huis-tuin-en-keukenfietsen en racefietsen. Fat bikes en elektrische fietsen doe ik niet. Dáár weet ik niets van.”

Goede service
Waarom het bedrijf nog steeds springlevend is? Rogier heeft wel een idee. “Onze goede service! Ik vind het nog steeds heel leuk om hier te staan. Mensen zijn vaak eerst bij een andere fietsenmaker geweest. Als die ze niet kon helpen, komen ze naar mij.  Ik vind het heel leuk om ze wél te helpen, gewoon met deze twee handen.” Een opvolger is er niet, maar Rogier denkt nog lang niet aan stoppen.  “Zolang ik nog gezond ben en nog geen krukken nodig heb, blijf ik dit werk doen.”