Geen hete kolen-BBQ op de stoep of aan de gracht

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Barbecuen in de openbare ruimte mag niet, de parken zijn daarop juist een uitzondering. Dat is het antwoord van portefeuillehouder Fenna Ulichki (GroenLinks) op vragen hierover in de vergadering van de bestuurscommissie West deze week.  Commissielid Onika Pinkus (PvdA) had klachten gekregen over barbecuende buurtbewoners aan de Postjeskade. Dus een vuurtje aansteken op de stoep, of aan de kant van de gracht mag niet.

Maar mag dat dan wel bij de woning? Eigenaren moeten hiervoor de reglementen van de vereniging van eigenaren raadplegen. Wie een woning huurt, moet het navragen bij de verhuurder.

Woningcorporatie Ymere  is er expliciet over. Grillen met houtskool op balkons mag niet, aldus woordvoerder Coen Springelkamp. Alles met open vuur noemt hij gevaarlijk. “Barbecues kunnen omvallen en het is zo krap op balkons dat bewoners zich heel snel kunnen branden.” Daarbij kan er schade ontstaan aan de balkons. Vooral de aluminium bakjes van de supermarkt kunnen aan de onderkant zo heet worden dat ze schade veroorzaken aan het beton. Dat kan daardoor scheuren.

Wie een tuin heeft en huurt van Ymere, mag daarin wel grillen op vuur. Daarin ziet de woningcorporatie geen gevaar. “Maar overleg wel even met je buren of ze er last van hebben”, aldus Springelkamp.

Wat betreft de parken: kijk hier voor de regels van de gemeente. En wie toch graag buiten zijn vlees bereidt, zit met een elektrische barbecue of gasbarbecue meestal wel goed.

DeWestkrant