Geluiden uit West als kunstwerk

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Je denkt pas na over geluid wanneer je je eraan ergert, zo vindt geluidskunstenaar Justin Bennett. Samen met Michiel Huijsman presenteerde hij afgelopen zaterdag in de OBA in De Hallen zijn idee voor Sonic West. Dit is een crowdsourcing app waarmee buurtbewoners omgevingsgeluiden kunnen uploaden op een stadskaart. Daarnaast verzamelen twee jonge kunstenaars, Donia Jourabchi en Taufan ter Weel, audiomateriaal dat ze uiteindelijk zullen samenvoegen tot een interactief kunstwerk.

Jourabchi en Ter Weel laten een proefopname horen aan de kleine zaal met geïnteresseerde buurtbewoners. We horen het geluid van een rijdende tram, een Oud-West bewoner die haar ergernis uit over het homogene straatbeeld (‘overal blanke jongeren en hippe coffeeshops’) en een zingende orgelman.

Tijdens de presentatie van de twee jonge kunstenaars beginnen toehoorders uit zichzelf vragen te stellen. Een man op de eerste rij vraagt: “In welk formaat moeten wij buurtbewoners onze geluidsbestanden opnemen? Ik hoorde gister een prachtige burenruzie op de trap, het zou toch zonde zijn als jullie die niet konden gebruiken omdat ik het verkeerde type bestand heb gebruikt.” Anderen vallen hem bij. “Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat zo’n ruzie hoorbaar uit Oud-West komt en niet uit De Pijp? Ik zie niet voor me hoe dat kan.” Andere vragen: “Moeten we van te voren inspreken waar we ons bevinden als we een opname maken?” En: “Mag je ook audiobestanden inzenden als je niet uit Oud-West komt?”

Michiel Huijsman legt uit hoe het zit: “Met de app, die nu nog in ontwikkeling is, koppel je jouw geluidsbestand aan je locatie. Zo kun je zien dat een geluid uit Oud-West komt. Je hoeft overigens zelf niet in West te wonen om geluiden te mogen uploaden.”

Regels over wat je wel en niet mag plaatsen in de app zijn er nog niet. Is mede-oprichter Bennett daarom niet bang dat bewoners scheldkannonades of andere pulp gaan inzenden? “Ja, dat zou kunnen…en dat zal ook vast wel gebeuren. Maar Michiel en ik houden een oogje in het zeil”. En zonder toestemming een burenruzie uploaden, is dat juridisch geen grijs gebied? Bennett: “Ergens zou je kunnen bepleiten dat een geluid van jou is, zodra jij dat geluid hoort. Maar dit is wel een kwestie waar ik veel over nadenk.”

Sonic West heeft de afgelopen weken 7000 flyers bezorgd in de buurt, om bewoners van Oud-West aan te moedigen bij te dragen aan hun interactieve geluidskaart. De OBA, die medeverantwoordelijk is voor het initiatief, zal de komende maand drie bijeenkomsten organiseren waarbij buurtbewoners extra informatie kunnen krijgen, onder andere over de technische aspecten van de applicatie.

Jourabchi en Ter Weel sluiten af met een geluidsfragment van een man met een doorrookte stem en een plat Amsterdamse tongval. Hij heeft net als de vrouw in het eerste fragment wat te zeggen over gentrificatie. Maar het zijn niet de mensen waar hij zich aan stoort. “De grasparkiet is de nieuwe yup van het dierenrijk. Als je staat te roken bij de Da Costakade, hoor je ze met z’n allen tekeergaan tegen één gans. Dat is voor mij het geluid van Oud-West.”

sonicwest.soundtrackcity.nl