Gratis je huisdier chippen bij dierenasiel DOA

Kater Mitch, die zoals veel dieren ongechipt in de opvang belandde. (Foto Tessa van der Meij)
Hoogstins

Het regent deze maand gratis chips en registraties bij dierenasiel DOA. Daar hopen ze op met de tijdelijke actie in juni, want ongechipte dieren zijn een groot probleem in het asiel aan de Ookmeerweg in Nieuw-West. 

door Tessa van der Meij

Rode kater Mitch werd vier weken geleden binnengebracht. Ongechipt, maar aan zijn gedrag te zien wel duidelijk een huiskat geweest. Middels kopjes en luid gemiauw vraagt hij continu om aandacht en is hij een van de meest prominente bewoners van zijn afdeling. Toch is zijn baasje nog altijd niet op komen dagen. 

Ongechipte dieren
“Het zou zo fijn zijn als alle dieren gechipt waren, dan kunnen we gelijk bellen wanneer ze binnenkomen”, vertelt Noor van Gennep, dierenverzorgster van het katten- en konijnenteam bij DOA. Maar helaas is dit voor vele dieren niet het geval. “Vooral katten en konijnen komen bij ons ongechipt binnen, terwijl dit juist heel makkelijk te verhelpen valt.” 
Het gevolg is een groot aantal dieren dat niet herenigd kan worden met hun baasje. Zo werden slechts 130 van de 532 zwerfkatten die in 2021 binnenkwamen weer door hun baasje opgehaald. De andere driekwart bleef achter in het asiel. En van de 65 (zwerf)konijnen die het asiel nu opvangt was er niet één gechipt.

De ‘JUNI CHIPMAAND’ actie
Daar moet nu verandering in komen vinden ze bij DOA, en samen met de Dierenambulance Amsterdam en Stichting Amsterdamse Zwerfkatten werd Juni Chipmaand opgezet. Een maand waarin iedereen uit Amsterdam en Weesp gratis bij deze instanties hun huisdier(en) kan laten chippen en registreren. 
“Van maandag tot en met zaterdag kun je zonder afspraak binnenlopen bij DOA met je hond, kat, cavia of konijn en wordt deze direct van een chip voorzien”, laat Noor weten. “Bij veel dierenartsen moeten eigenaren daarna zelf de registratie online regelen. Maar we zien dat dit nog wel eens fout gaat waardoor er dieren binnenkomen die wel gechipt zijn maar niet, of niet goed, geregistreerd staan. Daarom doen wij de registratie er zelf ook gelijk bij.”
Samen hebben de drie instanties zo’n 1200 chips binnen gekregen. Noor hoopt dan ook dat die deze maand allemaal op zullen gaan. “Het lijkt mij zelf verschrikkelijk om je dier te moeten missen en niet te weten waar hij is. Maar met zo’n chip gaat er nog geen dag overheen voordat je geïnformeerd wordt dat hij gevonden is en bij het asiel op je wacht.”

Geen chip en geen baasje, wat dan?
Alle ongechipte dieren die bij het asiel binnenkomen, blijven daar minstens twee weken. “Dat is de tijd dat de eigenaar ze op kan komen halen en we plaatsen dan ook een foto op onze site ter herkenning. Na die twee weken is het dier ‘van het asiel’. Dan laten we het dier castreren of steriliseren en voeren we medisch onderzoek uit. Als de eigenaar nog altijd niet op is komen dagen, dan geven we het dier uiteindelijk op voor adoptie zodat het weer een nieuw thuis kan vinden”, verheldert Noor. 

Liefdevol plekje
Mitch, die er inmiddels al vier weken zit, werd vorige week al gecastreerd en ontvangt vandaag zijn laatste medische check-up van de dierenarts. Daarna krijgt hij zijn akkoord voor adoptie en, met een beetje geluk, vindt hij snel een nieuw en welkom thuis.
“Het liefst herenigen we ze natuurlijk met hun rechtmatige eigenaar, maar als dat niet lukt zijn we ook erg blij als ze ergens anders een liefdevol plekje vinden”, sluit Noor af.
Wie na de actiemaand juni zijn dier nog wil laten chippen kan ook bij DOA terecht, maar dan wel op afspraak en voor het oude tarief van 20 euro.