Gratis naar De Filmhallen

Hoogstins2024

De film Monument op de rails is de komende weken op zondagochtend gratis te zien in De Filmhallen. De documentaire van filmmaker Lex Bolle gaat over de verbouwing van de voormalige tramremise uit 1902 tot De Hallen, het nieuwe bruisende uitgaanscentrum in Amsterdam-West. De buurt is nu ’een van de coolste delen van de stad’, zegt oprichter James Veenhoff van House of Denim (ook in De Hallen) in de film.

Rijksmonument De Hallen stond na het vertrek van de GVB bijna twintig jaar te verpauperen. Keer op keer mislukten plannen om het complex op te knappen en een nieuwe bestemming te geven. Totdat de stichting TROM en architect André van Stigt zich over De Hallen ontfermden. In fraaie beelden toont Bolle hoe hard er de afgelopen twee jaar aan De Hallen is gewerkt. Van Stigt slaagde erin om het complex met behoud van de historische waarde om te vormen tot een bezoekersmagneet met horeca, bioscopen, winkels, markten en tv-studio’s.

De documentaire ging maandagavond in première. De productie is de komende tijd op zondagochtend voor iedereen gratis te zien. ’’Het gaat ons echt niet alleen maar om geld verdienen’’, zo zei exploitant Alex Rutten van De Filmhallen na afloop tegen De Westkrant. Hou de website www.filmhallen.nl in de gaten voor nadere details over het tijdstip. De film zal ook worden uitgezonden op AT5 en RTV Noord-Holland, op een nog te bepalen datum.

Een trailer van de documentaire is hier te zien.