Hiermee wil de gemeente de Japanse Duizendknoop bestrijden

(beeld: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Met deze kluwen groene slangen en straalkachels in een container op het viaduct over het Rembrandtpark bij het Surinameplein, wil de gemeente de Japanse Duizendknoop bestrijden. De hardnekkige woekerplant wordt op deze manier onder de grond verhit. tot vijftig graden Celsius. De plant sterft daardoor bij de wortels af en groeit niet meer terug, aldus het bord dat bij de installatie hangt.

Via slangen krijgt de bodem hete lucht die is opgewarmd door de kachels in de container die op de brug staat. Het lijkt alsof er niks gebeurt op deze plek. Maar wie dichtbij staat, kan wel de lucht horen ruisen en er hangt een typische geur rondom de locatie. Verder kan er bij het verwarmen stoom vrijkomen als vocht in de bodem verdampt.

Amsterdam is al een paar jaar bezig met het bestrijden van de Japanse Duizendknoop. De plant beschadigt kades en funderingen. De Duizendknoop is echter moeilijk uit te roeien. Met name rond bomen steekt hij vaak weer de kop op. Andere pogingen met verhitting met heet water bleken niet afdoende. Er is goede hoop dat de hete lucht wel soelaas biedt.