Hoe ziet de toekomst van het schoonmaken er uit?

Hoogstins

De toekomst van het schoonmaken is volgens experts helder. De afgelopen jaren hebben we al flinke veranderingen gezien. Zeker in het bedrijfsleven. Schakel je nu een schoonmaakbedrijf Amsterdam in? Dan ligt de focus met name op duurzaamheid, samen werken aan een schonere en veilige werkomgeving. Natuurlijk draait het nog steeds om de hygiëne, maar de meningen over hoe deze weg bewandeld moet worden, lopen sterk uiteen.

De toekomst is nooit met zekerheid te voorspellen. Die ligt niet vast. Wel zien we welke richting we naar alle waarschijnlijkheid op zullen gaan. Meer dan vandaag zal de focus op hygiëne liggen. En het doel heiligt zeker niet alle middelen. Deze worden namelijk met steeds meer zorg uitgekozen. Maar hoe ziet de toekomst van het schoonmaken er dan wel uit? We gingen op onderzoek uit.

Focus op duurzaamheid
De afgelopen jaren is duidelijk geworden hoe belangrijk verduurzamen is. Dit is ook terug te zien in het gedrag van consumenten. Misschien heb je hier zelf ook meer aan gedaan de afgelopen tijd. We zijn ons steeds meer bewust wat het effect van ons gedrag op het milieu is. We maken ons collectief ook steeds meer zorgen. Daardoor zijn velen meer duurzame keuzes gaan maken. 

Toch is deze trend niet geheel nieuw in de schoonmaakwereld. Er is al langer meer vraag naar biologische schoonmaakmiddelen. Dit zien we ook steeds meer terug in de professionele wereld. Er zijn nog maar weinig schoonmaakbedrijven die hier geen extra aandacht aan besteden. Dat kan ook niet nu dit onderwerp zo erg leeft in onze maatschappij.

Inmiddels zien we steeds meer duurzame oplossingen voor vlekken en verontreiniging. Hierbij worden enkel nog ecologische en efficiënte producten gebruikt. Op die manier wordt er nooit bespaard op hygiëne en zal de focus ook in de toekomst nog verder op duurzaamheid liggen.

Gebruik van robots?
Er zijn ook al mensen die zo ver durven te gaan dat ze voorspellen dat schoonmaakwerkzaamheden ooit volledig overgenomen kunnen worden door robots. Of dat er in elk geval kan worden schoongemaakt met behulp van nanodeeltjes. Uiteraard is dat nog allemaal speculeren en voor nu nog toekomstmuziek. Maar de digitale wereld blijft interessant. Ook in de wereld van de schoonmaak.

Voor nu kunnen we nog niet zonder professionele schoonmakers, zoals die bijvoorbeeld te vinden zijn bij een CSU schoonmaakbedrijf. Dat willen we ook niet. Want met de juiste krachten zal er altijd gewerkt worden aan een veilige omgeving. Een omgeving waar goede hygiëne altijd de prioriteit zal hebben.

Bovendien ligt deze ontwikkeling helemaal niet zo ver van wat we nu gewend zijn. Je zult ze vast ook wel gezien hebben. Denk bijvoorbeeld aan de bekende stofzuigerrobots. Deze worden al in veel huishoudens gebruikt. Natuurlijk blijft de menselijke waarde tijdens het schoonmaken belangrijk, maar het gebruik van robots wordt dus ook nu al efficiënt bevonden.