Fotografen met FotoLabKiekie in actie voor slachtoffers aardbeving

In de Jan Eef worden de foto's geprint waarvan de opbrengst gaat naar Giro555

FotoLabKiekie in de Jan Evertsenstraat draagt bij aan de hulpactie Fotografievoorgoed. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Overuren draait FotoLabKiekie in de Jan Evertsenstraat dezer dagen voor een actie om aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië te steunen. De fotozaak print foto’s die gerenommeerde Nederlandse fotografen beschikbaar stellen om geld in te zamelen voor Giro555. 

Fraaie prints van bijzondere foto’s zijn te koop voor 100 euro inclusief verzendkosten. Van dat bedrag gaat 65 euro naar de aardbevingsslachtoffers, zegt organisator Caspar Claasen, Amsterdams fotograaf en kunstenaar. Vorig jaar zette hij in samenwerking met FotoLabKiekie al een vergelijkbare actie Fotografie voor Oekraïne op, die een kleine 98.000 euro opleverde.

“Bij het zien van de beelden van de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië wisten we meteen: dat proberen we nog een keer”, aldus Claasen. Hij heeft het platform Fotografievoorgoed opgezet, dat vaker kan worden ingezet voor hulp aan slachtoffers van conflicten of natuurrampen.

“Het wordt weer avonden en weekenden na sluitingstijd doorwerken”, zegt Pier Buntsma van FotoLabKiekie, een familiebedrijf. “Maar het is fantastisch om op deze manier een steentje bij te dragen. We hebben een groot netwerk van fotografen, daar zeg je bij zo’n actie natuurlijk geen nee tegen.” 

De fotozaak print de foto’s in vrije tijd en tegen kostprijs op hoogwaardig papier. Woensdag waren er kort na het begin van de actie al 150 bestellingen binnen. “Dat is echt gaaf.” Bij de eerdere actie voor Oekraïne hebben de medewerkers zelfs ‘nachtenlang doorgeprint’, zegt Puntsma. “Maar we doen dat graag om te helpen.” 

https://www.fotografievoorgoed.nl

Foto van Bram Petraeus, een van de deelnemende fotografen aan de actie Fotografievoorgoed
DeWestkrant