Hotels voor wilde bijen om lantaarnpalen in De Baarsjes

Jonge onderneemsters willen steden vergroenen met Streetlight Bee&Bees

Florence van Haastrecht (rechts) en Zoe van Helvoirt met een van hun bijenkasten.(Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

In De Baarsjes komen tien bijenhotels om lantaarnpalen, het eerste grote project van BeeGrateful. De start-up van buurtbewoners Florence van Haastrecht (24) en Zoe van Helvoirt (24) heeft ambitieuze plannen om de biodiversiteit in steden te vergroten. “We willen actief worden in heel Europa”, zegt Florence.

Streetlight Bee&Bees heten de bijenhotels die gewoon om lantaarnpalen op straat kunnen worden bevestigd. Overal in steden en dorpen kunnen op die manier nestkasten voor wilde bijen worden opgehangen. “Het is een gemakkelijke en zichtbare eerste stap om stedelijke gebieden te vergroenen en bewustwording te vergroten over het belang van biodiversiteit.” 

Uitsterven
De innovatieve Streetlight Bee&Bees bieden nestplekken aan wilde bijen en andere insecten die een belangrijke rol spelen bij het bestuiven van voedselgewassen en wilde planten. Meer dan de helft van de 370 soorten wilde bijen in Nederland wordt met uitsterven bedreigd, aldus de twee. De meeste wilde bijen leven solitair. Buurtbewoners hoeven dus niet bang te zijn dat er zich hele zwermen vestigen in een lantaarnpaal voor de deur. 

Bewustwording
Met hun bijenkasten willen Florence en Zoe buurtbewoners en voorbijgangers ook wijzen op het belang van natuur. “Meer bewustwording over biodiversiteit is belangrijk, juist in stedelijke gebieden”, zegt Zoe. Op de onderkant van de kasten staat een QR-code die na scannen leidt naar een educatief platform.

Windstil en zonnig
Proefmodellen zijn ontwikkeld in samenwerking met andere studenten tijdens hun studie aan de Universiteit in Wageningen. In die stad hangen al kleinere modellen. En het werkt. Een kwart van alle nestplekken daar wordt al gebruikt, aldus de twee. Niet elke lantaarnpaal is geschikt. Bijen houden van windstille en zonnige plekjes en hebben binnen een straal van 150 meter voedselbronnen nodig.

Onderhoud
Het ontwerp van de Streetlight Bee&Bees is inmiddels verder verbeterd. De kasten bieden 500 nestplekken. De afzonderlijke componenten kunnen zonodig worden vervangen, zegt Zoe. “Onderhoud is belangrijk.” De twee bieden een onderhoudscontract, zodat de bijenhotels in goede staat blijven. 

Bloembakken
Florence en Zoe broeden op meer manieren om steden en bedrijventerreinen te vergroenen. Zo zijn ze ook bezig met plannen voor bloembakken die eenvoudig rond lantaarnpalen kunnen worden geplaatst. Dat ziet er niet alleen leuk uit, maar zorgt ook voor een gedekte tafel voor wilde bijen.

Op 15 april willen Florence en Zoe een feestelijke bijeenkomst houden in De Baarsjes om de nieuwe bijenhotels te presenteren. “We zijn heel trots op onze Streetlight Bee&Bees en willen ze dolgraag laten zien.” Het project is mogelijk door een bijdrage uit het buurtbudget van stadsdeel West.