Vrijspraak drie jongens na dodelijk steekincident Osdorp

Foto De Westkrant
Hoogstins2024

De rechtbank Amsterdam heeft drie minderjarige jongens vrijgesproken in een strafzaak over een steekincident in Osdorp waarbij een 29-jarige man om het leven kwam. De nu 16-jarige jongen die stak, deed dat volgens de rechtbank uit noodweer. Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels laten weten in hoger beroep te gaan tegen de vrijspraken. 

Het geruchtmakende incident vond plaats op 18 januari 2022 in Meer en Vaart. “De drie jongens kwamen in conflict met het slachtoffer en twee van zijn collega’s. Die collega’s pleegden, ook volgens hun eigen verklaringen, fors geweld tegen jongens. Uiteindelijk ontstond een situatie waarbij de 16-jarige jongen op de grond lag, met het slachtoffer boven hem. De jongen werd geslagen door het slachtoffer en tegen het hoofd geschopt door één van de collega’s”, aldus de rechtbank.

De rechtbank gaat er vanuit dat de 16-jarige jongen het slachtoffer op dit moment heeft gestoken met een klein mes. Het slachtoffer overleed later die avond aan zijn verwondingen. Doordat er geen samenwerking is geweest tussen de verdachten bij het plegen van het geweld, ging het volgens de rechtbank niet om openlijk geweld in vereniging. De jongens zijn hiervan vrijgesproken.

De rechtbank ‘benadrukt dat het feit dat de 16-jarige jongen met een mes op straat liep, niet goed te praten’ is. “Het dragen van messen door met name jongeren is een groot maatschappelijk probleem. Dat het gevaarlijk was dat hij een mes bij zich had, staat een beroep op noodweer echter niet in de weg”, aldus de rechtbank. De rechtszaak vond plaats achter gesloten deuren omdat de verdachten minderjarig zijn.