Hugo de Grootkade maand autovrij

De Hugo de Grootkade wordt als eerste straat in West een maand autovrij. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Met een speciale Hugo-vlag opent aanstaande vrijdag de eerste leefstraat van West: De Hugo de Grootkade. De straat wordt vanaf de Nassaukade tot aan de Frederik Hendrikstraat voor een maand afgesloten voor autoverkeer.

Een buurman heeft 750 meter blauw kunstgras op de kop weten te tikken, waarmee de straat wordt ingericht, vertelt initiatiefnemer Esther Lagendijk. Op vrijgekomen parkeerplaatsen komen speciale zandplekken waar kinderen kunnen spelen, en ook is er een volleybaltoernooi in de planning. Een Franse buurman wil een jeu de boulestoernooi organiseren.

De bewoners die het initiatief hebben genomen tot de leefstraat, werken nauw samen met zorgcentrum De Poort voor onder anderen patiënten met de ziekte van Korsakoff. In de keuken en de werkplaats van het zorgcentrum komen activiteiten voor kinderen en cliënten van De Poort. Ook zijn er plannen om een voorstelling te maken.

Het afsluiten van de straat gaat met paaltjes met een slot erop. Wie moet verhuizen of om andere dringende reden de auto voor de deur moet hebben, kan de paaltjes openen met een bij de organisatie te bekomen sleutel. “De gemeente regelt het technische deel en communiceert dat deze week nog met de bewoners”, zegt Lagendijk.

Parkeerproblemen voorziet Lagendijk niet echt. “Twee jaar geleden lag de straat open en dan hoefde je ook niet eindeloos rond te rijden om een plekje te bemachtigen.” Volgens haar staan de meeste bewoners positief tegenover de leefstraat. “Over het parkeren heb ik welgeteld een mailtje gehad. Dat was niet van iemand die er per se op tegen was, maar zich afvroeg hoe het geregeld moest gaan worden.”

Ook in vijf andere straten in West hebben bewoners het initiatief genomen om te komen tot een leefstraat. De Hugo de Grootkade is de eerste plek waar het daadwerkelijk gaat gebeuren.