Kapster Carmen is het grootste ‘liefie’ van Bos en Lommer

Carmen Ebrahimi in haar salon. (Foto Patricia Jacob).
Hoogstins2024

De eigenares van Carmen’s Hairstyle in de Jan van Galenstraat wil ‘iets kleins’ voor anderen doen. Tot het nieuwe jaar geeft ze gratis knipbeurten aan mensen die geen kapper kunnen betalen. “Er is nu zoveel ellende op de wereld. We moeten elkaar liefde en warmte geven.”

Carmen Ebrahimi heeft zoveel fans dat ze een fanclub hoort te krijgen. Vooral na haar nieuwste Facebook-berichten klonk er applaus voor de eigenares van Carmen’s Hairstyle in de Jan van Galenstraat 66 in Bos en Lommer. “Lief mooi mens”, schreef iemand. Een ander wilde het wel van de daken brullen: “Bij Carmen ga je niet alleen heerlijk verzorgd de deur uit, maar ook met een liefdevol gevuld hart. Ze heeft zoveel moois te delen, ze is GOUD waard!”

Speciale actie
Ook dit jaar heeft de kapster en schoonheidsspecialiste weer een speciale actie: ze geeft gratis knipbeurten aan mensen die geen kapper kunnen betalen. Daarnaast verft of epileert ze voor niets de wenkbrauwen van vrouwen die daar geen geld voor hebben. De aanbieding geldt tot het nieuwe jaar. Interesse? Stuur dan een bericht via WhatsApp nummer 06.4511.4587.

Feestdagen
Carmen merkt dat de belangstelling groot is. “Kijk, liefie. Al die berichten in mijn telefoon! Ik heb al 51 afspraken staan. Vorig jaar waren dat er maar 20. In deze tijd komen veel mensen geld tekort.” Naar eigen zeggen vindt ze het jammer dat ze geen geld kan uitdelen. “Zoveel geld heb ik helaas niet, maar ik kan wel iets kleins voor anderen doen. Er is nu zoveel ellende op de wereld. We moeten elkaar liefde en warmte geven.” Als schoonheidsexpert weet ze wat een verzorgd uiterlijk voor iemand kan doen. “Als je er mooi uitziet, voel je je beter. Kerst en Oud en Nieuw komen eraan. Iedereen wil er dan op z’n best uitzien. Ook mensen met minder geld. De feestdagen zijn voor iedereen en niet alleen voor de rijken.”

Babykleertjes
28 jaar geleden vluchtte ze van Iran naar Nederland. Ze woont in Nieuw-West en heeft kappersopleidingen in Iran, Amerika en Nederland gedaan. 14 jaar geleden opende ze haar salon in de Jan van Galenstraat. “Nadat ik de zaak had overgenomen, werd ik zwanger. Omdat ik geen geld voor een crèche had, nam ik mijn zoon mee naar de salon. Ik waste haren, knipte en föhnde. Tussendoor gaf ik mijn baby aan de klanten. Hij kreeg veel knuffels. Mijn klanten en buren hebben mij echt geholpen. Op een gegeven moment kreeg ik een hele stapel babykleertjes.”

Positiviteit
Haar zoon Faraz is inmiddels 12 en zit in de brugklas. Daarnaast heeft ze nog een dochtertje van 8. Faria zit in groep 5. Carmen voedt haar kinderen alleen op. Vroeger werkte ze 7 dagen per week, nu 6. Met de hoge kosten van tegenwoordig vindt ze het lastiger om de eindjes aan elkaar te knopen. “Ik blijf positief, ook als ik weinig geld heb. Ik zeg dan tegen mezelf dat het goed komt. Gelukkig ben ik met weinig tevreden. Heb ik een klein stukje brood, dan eet ik dat met een lach. Het voelt dan alsof ik een heel brood heb gehad. Voor mezelf heb ik weinig nodig. Maar ik zou het fijn vinden om meer voor mijn kinderen te kunnen doen. Ik zou ze graag meenemen naar de film of het theater.”

Koffie
In de zaak heeft Carmen enkele bezuinigingen doorgevoerd. Ze heeft haar tv-abonnement gestopt. Ook staat de verwarming lager dan voorheen. “Kom ik ’s ochtends binnen, dan is het best koud. Ik doe dan de muziek aan en dans om warm te worden.” De grote koffiemachine die in de zaak stond, is nu verdwenen. “Dat apparaat verbruikte te veel energie. Ik maak nu koffie met de hand.” Ze piekert er niet over om géén koffie meer te schenken. Koffie hoort net zo bij haar salon als een schaar of wastafel. “Ik heb veel vaste klanten. Soms komen ze alleen maar langs om koffie te drinken en een praatje te maken. Koekjes erbij. Of snoepjes. Gezellig. Ik houd van mensen.”

‘Oma’
Tussen al die bezoekers zitten ook veel oudere buurtbewoners. “Tijdens corona kwam ik thuis bij ze langs om hun voeten te verzorgen of haren te knippen. Ze zijn echt heel lief voor mij. Ze geven mij liefde en warmte. Mijn ouders zijn overleden. Ik heb twee zussen en een broer. Voor de rest heb ik hier geen familie. De ouderen voelen als familie. Ik voel me thuis in Amsterdam.” Een van de ouderen over wie ze het heeft, staat als ‘oma’ in haar telefoon. “Ze belt me elke dag om te vragen hoe het met me gaat. Heel lief.”

Vrijwilligerswerk
Naast het opvoeden van haar kinderen en het runnen van een bedrijf, doet Carmen ook regelmatig vrijwilligerswerk. Jaarlijks geeft ze gratis knipbeurten aan daklozen en gaat ze naar een asielzoekerscentrum om bewoners een nieuwe look te geven. Aangezien haar bedrijf een erkend leerbedrijf is, heeft ze elk jaar 9 tot 10 ROC-stagiaires. “In mijn salon zijn alle stagiaires welkom, ongeacht hun religie, etniciteit of seksuele voorkeur, zolang ze maar een goed hart hebben. Ik praat met ze en laat ze vertellen. Als dat nodig is, stel ik ze gerust: ‘Het komt goed, liefie. Je gaat een mooi leven opbouwen.’ Ook mogen ze mij als proefpersoon gebruiken. Ik laat ze mijn haar knippen of föhnen. Tot nu toe hebben al mijn stagiaires hun stage afgemaakt. Daar word ik blij van.”

Toekomst
Ze focust zich het liefst op de mooie dingen in het leven en kijkt meer naar de toekomst dan het verleden. “Ik weet wat oorlog is, heb honger geleden en veel mensen verloren. Deze ervaringen hebben mij sterker gemaakt. Ik praat er niet graag over; het maakt me verdrietig. Door over oorlog te praten, maak ik ook andere mensen verdrietig. Waarom zou ik dat doen? Ze hebben al genoeg aan hun hoofd. Ik geloof in de kracht van positief denken. Heb ik hoofdpijn, dan pak ik geen paracetamol maar zeg ik tegen mezelf dat er niets aan de hand is. Na een tijdje is de pijn weg.”

‘Wie goed doet, goed ontmoet’
Ook gelooft ze dat ‘wie goed doet, goed ontmoet’. “Hoeveel geld iemand heeft, weet ik natuurlijk niet. Diegene weet dat zelf het beste. Als iemand zegt dat hij geen geld geeft voor een behandeling of net niet genoeg, dan geloof ik dat. Vaak stel ik diegene dan gerust: het is goed zo. Je krijgt iets terug door anderen te helpen. Kijk maar naar mij. Toen ik in Nederland kwam, had ik niets. Nu heb ik een huis, een bedrijf en heel veel warme mensen om me heen.”

Vaste klant
Terwijl ze praat rinkelt haar telefoon. Of Carmen vanavond nog even highlights kan zetten. “Tuurlijk, liefie. Kom maar langs.”  Dat de klant pas op het laatste moment belt en pas na sluitingstijd een tijdrovende behandeling kan laten doen, maakt Carmen niets uit. “Ik houd van mijn werk. Het maakt me happy om klanten mooier te maken, waardoor ze zich beter voelen. Kort daarna komt een vaste klant binnen. Ze komt al 14 jaar in de salon. “Carmen moppert nooit. Ik ga hier altijd blij en energiek weg.”

Ontharen met touw
De klant laat haar gezichtshaar weghalen met touw. Een ontharingsmethode die Carmen in Iran heeft geleerd. Ik kijk mijn ogen uit. Zoals Carmen beweegt, net een work-out. “Ontharingscrème of was is chemisch. Touw is iets van de natuur. Gebruik je zo’n natuurlijk ontharingsmiddel, dan voorkom je rimpels”, vertelt Carmen. “Het voelt als een massage”, vertelt de klant. “Mijn huid voelt daarna heel fijn aan. Lekker doorbloed.” Ik zie dat ze een prachtige glans krijgt. Dát zou ik ook wel willen. De volgende keer boek ik ook zo’n behandeling voor mijn gezicht en wenkbrauwen (27 euro). Dan ben ik tijdens de feestdagen zo fris als een baby.