Kolencentrale omgebouwd tot knooppunt groene energie

Beelden van de kenmerkende rookpluim uit de kolencentrale, vanaf morgen verleden tijd (foto's Martine de Vente)
Hoogstins2024

Op het terrein van de kolencentrale aan de Heenweg zal een groene ‘energiehub’ worden ontwikkeld. Die moet de regio Amsterdam in de toekomst van duurzaam opgewekte stroom en warmte gaan voorzien. De kolencentrale sluit eind dit jaar als onderdeel van de maatregelen om de uitstoot van het broeikasgas CO2 terug te brengen.

Vattenfall -het voormalige Nuon- meldt dat het terrein zal worden omgebouwd tot fossielvrije ‘hub’ voor elektriciteit en warmte, zowel in productie, als doorvoer en tijdelijke opslag van energie. Windmolens en zonnepanelen zijn belangrijke schone energiebronnen, maar ook is er sprake van nieuwe technieken. Er zijn plannen om alternatieve brandstoffen als groene waterstof en synthetische kerosine te produceren. Hiermee wil Vattenfall de luchtvaart van ‘verantwoorde brandstof’ voorzien. 

Vattenfall ontwikkelt de fossielvrije transitie van de Hemweg-locatie met partners in de Haven en de metropoolregio Amsterdam. Marieke van Doorninck, wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid laat weten enthousiast te zijn over de plannen: “Het is geweldig om te zien hoe kolen snel worden vervangen door groene waterstof, zonnepanelen en duurzame brandstof. Het terrein van Vattenfall wordt met productie, transport en opslag van schone energie een belangrijke schakel in onze klimaatneutrale stad.”

De kolencentrale wordt over twee maanden uit bedrijf genomen. Het team van Vattenfall werkt hard aan de voorbereidingen voor het stilleggen en uiteindelijk ontmantelen van de centrale, en de herplaatsing van het personeel. Het merendeel van de medewerkers heeft binnen Vattenfall hun werk kunnen behouden, maar dan op een andere locatie. Voor een kleine groep mensen wordt nog gezocht naar een nieuwe plek. 

DeWestkrant