Chocoladefabriek in kolencentrale?

Hoogstins2024

De gemeente Amsterdam steunt het initiatief om de kolencentrale van Nuon op te kopen en te sluiten. Wethouder Abdeluheb Choho wil hiervoor een miljoen euro vrij maken. Tony’s Chocolonely is eveneens bereid een miljoen euro neer te leggen om de centrale te veranderen in een chocoladefabriek met achtbaan. Daarnaast is een groep Amsterdammers een crowdfundingsactie gestart om geld in te zamelen voor sluiting.

Duurzame energiemaatschappij Vandebron wil de centrale voor een miljoen euro kopen en een nieuwe bestemming te geven, zoals eerder is gebeurd met de Westergasfabriek en NDSM-werf. Nuon liet eerst weten niet in te gaan op het ’stuntbod’ van Vandebron. Maar nu ook de gemeente heeft laten weten een miljoen euro bij te dragen, verandert de situatie, aldus een verklaring van Nuon. Het energiebedrijf wil nu om tafel met de gemeente. Het prijskaartje ligt volgens Nuon echter veel hoger: 55 miljoen euro voor vervroegde sluiting in 2020, ontmanteling en een regeling voor het personeel.

Het kabinet onderzoekt al langer of de kolencentrale vervroegd kan worden gesloten om de klimaatdoelstellingen te halen. Het verstoken van kolen levert veel uitstoot op van het broeikasgas CO2. Nuon stelde eerder bereid te zijn om in gesprek te gaan over een vervroegde sluiting, maar het kabinet zou dan over de brug moeten komen met een schadevergoeding. Bij de centrale werken 200 mensen.

De kolencentrale levert momenteel stroom aan 750.000 huishoudens. Inmiddels 37.000 mensen hebben de petitie van Vandebron voor sluiting van de centrale ondertekend. Met de steun van Vandebron, de gemeente en Tony’s Chocolonely is er nu drie miljoen euro toegezegd voor aankoop en sluiting van de centrale.

DeWestkrant