Kolencentrale Nuon dicht in 2024

De kolencentrale aan de Hemweg. (Foto Nuon)
Hoogstins2024

De kolencentrale aan de Hemweg sluit aan het eind van het jaar 2024. Dat laat exploitant Nuon weten in reactie op het kabinetsbesluit om per 2025 steenkolen te verbieden als brandstof voor de elektriciteitsproductie. Het kabinet wil op deze manier de klimaatdoelstellingen gaan halen. 

De sluiting is jaren later dan beoogd door de gemeente Amsterdam en milieuorganisaties. Duurzame energiemaatschappij Vandebron bracht vorig jaar een bod uit van een miljoen euro, met als doel om de centrale snel een nieuwe bestemming te geven. Het initiatief kreeg steun van wethouder Choho, die ook een miljoen euro vrij wilde maken. Tony’s Choconely bood ook een miljoen, terwijl een groep Amsterdammers geld begon in te zamelen. 

Maar het toegezegde geld bleek lang niet genoeg voor een sluiting in het jaar 2020. De energiemaatschappij stelt dat daarvoor 55 miljoen euro nodig is, onder meer voor regelingen voor het personeel. Met het kabinetsbesluit is er nu duidelijkheid, zo stelt Nuon. ’’Daar zijn wij en onze mensen blij mee.’’ De technische levensduur is tot 2034, zo stelt Nuon. De centrale gaat dus nu tien jaar eerder dicht. 

Aan de Hemweg staat ook een elektriciteitscentrale op aardgas. Nuon onderzoekt de mogelijkheden om in deze centrale in de toekomst stroom op te wekken met waterstof. Daarmee zou de centrale kunnen gaan draaien zonder uitstoot van het broeikasgas CO2, aldus Nuon. In de Eemshaven onderzoekt Nuon of dit mogelijk is.

DeWestkrant