Lood in waterleidingen Columbusplein; meer plekken verdacht

Zorgeloos water drinken is niet overal meer mogelijk. (Foto Rosa Hofgärtner)
Hoogstins2024

In twee bouwblokken van corporatie De Key aan het Columbusplein in De Baarsjes zijn loden waterleidingen aangetroffen. In de woningen zijn verhoogde loodwaardes in het water gemeten. De bewoners zijn hierover maandag geïnformeerd en direct is met de sanering begonnen.

Dat melden de wethouders Ivens (wonen) en Kukenheim (zorg) in een brief aan de gemeenteraad. Uit die brief blijkt dat het probleem van loden waterleidingen in de stad omvangrijker is dan gedacht. Loden waterleidingen werden sinds 1960 niet meer aangelegd, maar ze blijken nog wel op allerlei plekken te liggen.

Zorgen

Veel Amsterdammers maken zich zorgen over lood in drinkwater. Het college begrijpt deze zorgen en deelt ze, staat er in de brief. Uit onderzoek van de Gezondheidsraad en het RIVM vorig jaar bleek dat een te hoog gehalte aan lood in drinkwater schadelijker is voor de gezondheid dan gedacht, met name voor jonge kinderen. Te veel lood kan leiden tot verstoring van de ontwikkeling van de hersenen en een lager IQ. Bij volwassenen is er een groter risico op hart- en vaataandoeningen en chronische nierziekte. 

Water uit flessen

De gemeente gaat de loden leidingen in 172 gemeentelijke gebouwen van voor 1960 vervangen, met prioriteit voor de gebouwen waar regelmatig jonge kinderen en zwangere vrouwen verblijven. Het gaat dan onder meer om kinderdagverblijven en centra voor ouder en kind. Op veertien adressen zijn al te hoge loodwaarden gemeten. Daar is geadviseerd om direct over te schakelen op het drinken van water uit flessen. 

Scholen en kinderdagverblijven

Naar loden waterleidingen in schoolgebouwen van voor 1960 gaat de gemeente het onderzoek organiseren en betalen. Schoolbesturen zijn hierover geïnformeerd. Zij zijn gewezen op het advies van de GGD om in afwachting van de meetresultaten voor de zekerheid flessenwater te gebruiken. Tot dusverre is alleen in de Theo Thijssenschool in de Jordaan de aanwezigheid van loden leidingen vastgesteld. 

Ook alle kinderdagverblijven in gebouwen van particulier bezit die dateren van voor 1960 zijn aangeschreven. De eigenaren zijn gevraagd om loden leidingen te vervangen, de GGD gaat dit later met watermonsters controleren. In de tussentijd wordt ook voor deze kinderdagverblijven geadviseerd flessenwater te gebruiken. 

Woningen

Eigenaren van woningen -of dat nu corporaties zijn, particulieren of bedrijven- zijn zelf verantwoordelijk voor het vervangen van loden leidingen. De gemeente kan de eigenaren daartoe niet verplichten, zo staat er in de brief. Ook niet als de normwaarde van 10 microgram lood per liter wordt overschreden. De gemeente dringt aan op landelijke regelgeving die dat wel mogelijk maakt. 

Huurders van particuliere woningen met zorgen over leidingen kunnen voor ondersteuning terecht bij !WOON, zo meldt de gemeente. Op de website van de GGD staat een lijst met vragen en antwoorden over lood in het water. 

 

DeWestkrant