!WOON speurt in West naar loden leidingen

(beeld: WOON!)
Hoogstins2024

Hoewel in West al veel loden leidingen zijn vervangen, krijgt de organisatie !WOON. toch nog veel meldingen binnen over lood in waterleidingen. Dat meldt coördinator Oscar Vrij van !WOON voor Amsterdam-West. Het gaat vooral om woningen die particulier worden verhuurd, onder meer in de omgeving Hoofdweg-Orteliusstraat.
Naar aanleiding hiervan wordt per blok gekeken of er inderdaad nog lood in de leidingen zit. Water drinken uit een leiding die lood bevat, kan schadelijk zijn voor de gezondheid.
Vrij zegt contact te hebben met diverse bewoners die weliswaar aan de bel hebben getrokken, maar waarvan de verhuurders nog niet in actie zijn gekomen. !WOON gaat de komende tijd bij meer blokken langs in West. Woningcorporaties hebben volgens Oscar Vrij de loden leidingen al wel in het vizier, en er al wat aan gedaan.
De gemeente Amsterdam wil eigenlijk een verbod op loden leidingen. Morgen (donderdag) debatteert de Tweede Kamer hierover.
Begin 2020 was er veel onrust over lood in waterleidingen, nadat bij het Columbusplein woningen waren gevonden waarbij het loodgehalte in het drinkwater gevaarlijk hoog was.