Energie besparen in 7 slimme tips van de energiecoach

Energiecoach Krishna 'coacht' bewoner Corinne (beeld: WOON!)
Hoogstins2024

Slimme tips om energie te besparen, gratis bespaarproducten en verder geen enkele verplichting of vervolg. Behalve dan een lagere energierekening. Dat kan met de gratis energiecoach van !WOON. De energiecoach komt bij u thuis om u tips te geven hoe u minder energie kunt gebruiken. Minder verbruik betekent lagere energiekosten.

1. Zo’n 30% van je verbruik is van elektriciteit, 70% gaat naar warm water en verwarming
De grootste besparing behaalt u door te besparen op het gebruik van warm water en de verwarming. Bijvoorbeeld door korter te douchen of de verwarming een (half) graadje lager te zetten.

2. Plaats radiatorfolie
Radiatorfolie zorgt ervoor dat de radiator niet de buitenmuur verwarmt, maar uw woning. Vooral bij minder goed geïsoleerde buitenmuren levert radiatorfolie geld én meer comfort op.

3. Vervang je laatste gloei-, halogeen- en spaarlampen door led
Heeft u nog ergens oude gloeilampen? Vervang ze door led. Voor iedere soort en kleur is tegenwoordig een goed alternatief te koop. Direct vervangen is beter voor het milieu én uw portemonnee: beter dan deze eerst “op” te laten gaan.

4. Let op grootverbruikers in huis
Staat er bij jullie in huis een waterbed, een tropisch aquarium/terrarium, airconditioning, elektrische kachel, kelder- of vijverpomp of oude computerapparatuur? Deze grootverbruikers kunnen een hoop geld kosten. Ook oudere apparatuur (zelfs op stand-by) kan voor een hoog gebruik zorgen.

5. Was op lagere temperaturen
Wanneer u op 40 graden wast, in plaats van op 60 graden, scheelt dat de helft aan energie! Op 30 graden wassen is nóg zuiniger. Voor de levensduur van uw wasmachine is het goed om af en toe op 60 of 90 graden te wassen. Maar liefst 90% van de mensen gebruikt bovendien teveel wasmiddel.

6. Gebruik het eco-programma van uw apparatuur
Snel betekent vaak dat u veel elektriciteit verbruikt. Het eco-programma duurt vaak (veel) langer, maar is zuiniger in gebruik.

7. Nodig een energiecoach uit voor meer tips en ontvang gratis bespaarproducten
Vraag een gratis bezoek van de !WOON energiecoach aan voor slimme tips, radiatorfolie, tochtstrips of ledlampen en verder geen enkele verplichting of vervolg. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar de kosten zijn betaald door de gemeente. Er zit dus geen addertje onder het gras. Reden genoeg om een afspraak te maken met een gratis energiecoach! Ga naar www.wooninfo.nl/energiecoach of bel naar 020-5230190.

DeWestkrant