Steun voor de geloofsverlater

(foto: Humanistisch Verbond)
Hoogstins

Vanaf november start een gratis cursus voor mensen die hun geloof hebben of willen verlaten. “Als geloofsverlater kan je je best eenzaam voelen” vertelt een anonieme deelneemster, “tijdens de cursus was er zoveel herkenning, dat heeft me echt zelfvertrouwen gegeven.”
Voor mensen die uit hun geloof of geloofsgemeenschap stappen ontbreekt vaak steun. Hier moet verandering in komen. In Amsterdam start daarom een reeks cursussen speciaal voor geloofsverlaters. In drie gratis bijeenkomsten onderzoeken de deelnemers waar je tegenaan kunt lopen bij het verlaten van een geloof en gaan ze op zoek naar handvatten om hiermee om te gaan. “De cursus zet aan tot zelfonderzoek. Het samen delen voelt ondersteunend”, aldus een anonieme deelneemster die uit haar Islamitische geloofsgemeenschap stapte. De cursussen worden georganiseerd door De Vrijdenkplaats, een platform voor geloofsverlaters opgericht door het Humanistisch Verbond.
“We zien dat deelnemers in geloofsachtergrond variëren van de Baptistengemeenschap of de Hervormde Kerk tot de Islam, maar dat hun ervaringen vaak overeenkomen. De een worstelt met levensvragen, de ander zoekt naar manieren om bij familie zichzelf te zijn,” aldus Marieke Keyzer van het Humanistisch Verbond. Wat ze gemeen hebben is een proces van loskomen, dat gepaard kan gaan met positieve gevoelens zoals opluchting en vrijheid, maar ook met twijfel en verdriet.
Een veilige omgeving
Sommige geloofsverlaters krijgen zelfs te maken met uitsluiting, dreiging of geweld. Hoe ga je daar mee om? Keyzer: “Allereerst bieden we een veilige omgeving, in kleine groepjes die vooraf gescreend zijn. In de cursus worden geen kant-en-klare oplossingen geboden, want ieders situatie is anders. Deelnemers krijgen ondersteuning, en waarderen vooral het delen van hun verhalen, wat herkenning en inspiratie biedt.”
De cursus start op 9 november op locatie in Amsterdam-Oost. Meer informatie is te vinden op www.humanistischverbond.nl/vrijdenkplaats.

Wat is De Vrijdenkplaats?
De Vrijdenkplaats brengt geloofsverlaters samen. Het platform biedt verbinding, herkenning, erkenning, versterking en inspiratie in een veilige omgeving. Iedereen is welkom, wat je geloof ook is/was. Het platform heeft een besloten facebookgroep, biedt cursussen aan en organiseert borrels, bijeenkomsten en thema-avonden. Naast Amsterdam zijn er ook groepen actief in de regio Rotterdam/Den Haag en Utrecht/Amersfoort.