Energie (en geld) besparen? De energiecoach komt gratis thuis langs

Thuis valt vaak energie te besparen. De energiecoach kan zorgen voor advies, tochtstrips, ledlampen en waterbesparende douchekoppen. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Amsterdammers kunnen een gratis en vrijblijvend bezoek van een energiecoach van !WOON aanvragen. De energiecoach gaat in gesprek over het energieverbruik, gewoontes en kijkt naar de jaarrekeningen. Daarna geeft de coach advies en biedt gratis benodigde producten. Dat kan geld besparen: komende winter natuurlijk, maar ook al de komende maanden. 

Wat valt er te besparen door anders om te gaan met bijvoorbeeld de verwarming, apparatuur of ventilatie? Een lager energieverbruik betekent ook lagere kosten. “Er zijn een heleboel woningen waar een hoop aan schort”, vertelt energiecoach Gijs Heuff, die veel op pad is in Amsterdam-West. “Met tips en producten willen we zorgen dat de energierekening lager wordt en het comfort stijgt.”

Bespaartips
Met kleine ingrepen kun je al verschil maken. Gijs geeft een aantal simpele besparingstips: “Gebruik een douchetimer, zodat je niet langer dan 5 minuten doucht. Een waterbesparende douchekop zorgt voor minder waterverbruik. En minder waterverbruik betekent ook dat er minder water verwarmd hoeft te worden. Radiatorfolie is een van grootste bespaarders. Dat maakt echt verschil, de winst aan warmte is direct voelbaar.”

Tocht
Typisch voor veel huizen in Amsterdam zijn de scheve deuren en ramen die volgens Gijs voor tocht zorgen. Hiervoor bieden rubbertjes en tochtstrips de oplossing. “Radiatorfolie, tochtstrips; het zijn kleine dingetjes, maar ze helpen het comfort enorm, waardoor je uiteindelijk de thermostaat op 18 à 19 graden kunt zetten.”
Bijna 100.000 woningen in Amsterdam hebben nog deels of helemaal enkelglas. In West zijn er ook hele blokken met nog enkelglas. De energiecoach verwijst hiervoor naar het stappenplan op www.wooninfo.nl/isolatie.

Vocht en schimmel
Je kunt ook té goed isoleren. Vocht en daarmee gepaard gaande schimmel zijn de grootste problemen die Gijs tegenkomt. “Uit angst warmte te verliezen, maken mensen alle kieren dicht. Het huis wordt luchtdicht en dan kan er geen vocht meer uit, met schimmel tot gevolg. Ventileren is ontzettend belangrijk. Het is goed om je huis elke dag 10 minuten door te luchten.” Het vocht in onze adem hoopt zich op in de ruimte waarin we verblijven. Ventilatie zorgt voor de afvoer van vocht en voor de aanvoer verse lucht.

Kostenloos
Het advies is gratis; de gemeente betaalt het eenmalige bezoek en de benodigde bespaarproducten. Gijs: “We kunnen basisproducten zoals radiatorfolie, de waterbesparende douchekop, tochtstrips en ledlampen aanbieden. Toen vorig jaar de gasprijzen omhoog schoten was er veel vraag naar onze diensten. Je merkt elk jaar als het kouder wordt dat de vraag naar energieadvies toeneemt. Zodra we de warme maanden ingaan, zakt de urgentie.” De energiecoaches raden aan om ook komende periode gebruik te maken van hun advies: in zomermaanden valt eveneens een hoop te besparen en je bent alvast voorbereid op de volgende winter. 

Kerstkaarten
De coaches van !WOON zijn vrijwilligers, getraind en begeleid door de organisatie. Gijs woont in De Baarsjes en is nu ruim twee jaar energiecoach in Amsterdam. “Ik ben al enige tijd werkloos en een vriend wees mij op dit werk. Ik vind het heel leuk om te doen. Met kleine, simpele dingetjes kun je een groot verschil maken. Door met mensen in gesprek te gaan, kun je echt iets voor hen betekenen. Ik heb afgelopen kerst nog nooit zoveel kerstkaarten gekregen.”

Kijk hier voor meer informatie en het inplannen van gesprek.

Energiecoach Gijs Heuff