‘Marokkaanse Van Gogh’ Abdellah Zaki geëerd met brug in Oud-West

Dochter Hajia Zaki (midden) na de onthulling van het naambord. Links burgemeester Femke Halsema, geheel rechts Marokkaanse ambassadeur Mohamed Basri. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

“Een moedige, eerlijke en hardwerkende vader”, zegt dochter Hajia Zaki over haar vader. Abdellah Zaki was kunstenaar én gastarbeider. Als eerbetoon is brug 180 over de Da Costagracht bij de Jacob van Lennepstraat naar de ‘Marokkaanse Van Gogh’ vernoemd.

De feestelijke onthulling werd zondagmiddag verricht door burgemeester Femke Halsema en dochter Hajia, in aanwezigheid van de Marokkaanse ambassadeur Mohamed Basri. Halsema wees erop dat Zaki zowel gastarbeider als kunstenaar was, wat laat zien dat een mens nooit maar één identiteit heeft. 

Dochter Hajia zei dat haar vader (1936-2017) ook een ‘bruggenbouwer’ was, en dat het dus heel passend is dat er nu een brug in Amsterdam naar hem is vernoemd. “Het staat symbool voor de verbinding tussen twee culturen.” 

Abdellah Zaki volgde in zijn jonge jaren de kunstacademie in Casablanca. In 1961 vertrok hij als arbeidsmigrant naar Nederland. Overdag werkte Zaki in een fabriek in Lelystad, terwijl hij de rest van zijn leven veel bruggen en plekken in Amsterdam schilderde. Een eigen expositie heeft nooit gehad. Zijn schilderij de Amsterdamse Bloemenmarkt behoort wel sinds 2019 tot de collectie van het Amsterdam Museum. 

Met de stichting Zaki ChildHeART wil dochter Hajia bruggen slaan tussen de twee culturen. Deze stichting zet zich in om kansarme kinderen cultuureducatie en kunstonderwijs te laten volgen en zo bij te dragen aan het ontplooien van hun talenten. Er zijn plannen om in de buurt van de brug een culturele plek te realiseren en lesmateriaal te leveren aan scholen.

De Amsterdamse Bloemenmarkt (1979) van Abdellah Zaki. (Foto privécollectie)
Abdellah Zaki in 2017, met dochter Hajia. (Foto privécollectie)
DeWestkrant