Slecht onderhouden bruggen in West vervangen

De Molenslootbrug over de Admiralengracht in de Jan Evertsenstraat in 2019. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De gemeente gaat bruggen op de Jan Evertsenstraat en de De Clercqstraat helemaal vervangen. Deze straten krijgen ook een andere indeling, met meer plek voor voetgangers, fietsers en trams. De auto moet ruimte inleveren. 

De werkzaamheden beginnen naar verwachting in het jaar 2021. In totaal worden negen bruggen van de zogenoemde ‘Oranje Loper’ tussen Raadhuisstraat en Mercatorplein vernieuwd. Dat is hard nodig vanwege achterstallig onderhoud.

Eerder moesten al noodreparaties worden verricht aan brug 108 in de De Clercqstraat. De brug bleek in slechte staat en was lange tijd afgesloten voor trams en autoverkeer. Ook een andere brug op de De Clercqstraat moet op de schop.

De werkzaamheden zullen veel impact hebben op verkeer en omwonenden, zo waarschuwt de gemeente alvast. Nooit eerder werden zoveel bruggen in één project onder handen genomen. De kosten worden geraamd op 116 miljoen euro.

De constructie van de bruggen wordt vernieuwd, maar volgens de gemeente zal het monumentale karakter in stand blijven. Tot de vernieuwing worden de bruggen extra in de gaten gehouden om onveilige situaties te voorkomen.