’Meer plekken voor passagiersvaart’

Admiralengracht. (foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

-UPDATE- In West moeten nieuwe ligplaatsen en op- en uitstapplekken komen voor de passagiersvaart. Dat staat in de Watervisie 2040 van de gemeente. Het college van B&W ziet in West kansen voor de rondvaart- en sloepverhuurbranche. De zone rondom de binnenstad wordt ’het uitrolgebied van de drukke binnenstad’ genoemd.

Als aantrekkelijk voor de ontwikkeling van ’nieuwe (kleinschalige) locaties met ligplaatsen voor de passagiersvaart en/of op- en afstapplekken’ worden genoemd: Jacob van Lennepkanaal, Hugo de Grootgracht, Bilderdijkgracht en Da Costagracht. ’Juist de geen boot bezittende buurtbewoners kunnen ook gebruik maken van verhuurboten’, zo valt er te lezen.

Ook in de Admiralengracht, Erasmusgracht, Postjeswetering en Westlandgracht ziet het college van B&W kansen voor ’enkele nieuwe (kleinschalige) locaties voor ligplaatsen voor de passagiersvaart’. Nieuwe horeca op- en aan het water helpt volgens de Watervisie 2040 om de vaarroute vanuit de binnenstad naar de Sloterplas interessanter te maken.

Het creëren van nieuwe afmeerplekken voor bootexploitanten ligt gevoelig in West. Buurtbewoners maakten eerder bezwaar tegen de aanvraag voor ligplekken voor elektrische huursloepen langs de Bilderdijkkade en Jacob van Lennepkade. Bewoners van de Spaarndammerbuurt kwamen in het geweer tegen afmeerplaatsen voor toeristenboten in de Van Noordtgracht.

Balans

Portefeuillehouder Jeroen van Berkel (water) van stadsdeel West is ’verbaasd’ over de plekken die B&W noemen. ’’Wij hebben juist gevraagd om aandacht voor een goede balans tussen rust en drukte in de stad. En op deze plekken ligt het al vol. Er moet meer aandacht zijn voor het betrekken en het gebruik van het water voor bewoners.’’

De gemeenteraad besluit op 13 en 14 juli over het vaststellen van de Watervisie 2040.