‘Met Five Brothers Fat hoef je geen medelijden te hebben’

Beeld: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Bij cava-bar Five Brothers Fat in de De Clercqstraat kun je je tijdelijk op corona laten testen. Daar zit een heel verhaal achter.

Vorige week liep ik door de De Clercqstraat. Door de lockdown was het er een dooie boel. Winkels dicht, restaurant en bars in slaapstand, amper mensen op straat. Het had wat droevigs. Ik babbelde erover met een van de ondernemers in de straat. Wat triest dat Five Brothers Fat tijdelijk een coronatestlocatie was geworden, zei ik. ‘Spoedtest’ stond er met koeienletters op het raam. Dat hadden de eigenaren toch niet kunnen bedenken toen ze de zaak begonnen. Een testlocatie… best suf. Maar ja, ze moeten toch wat doen om te overleven? 

Binnenlopen in coronatijd
De ondernemer hoorde me aan en begon te lachen. “Je hoeft echt geen medelijden te hebben met de jongens van Five Brothers Fat. Ze zijn eigenaar van Spoedtest.nl. Door corona lopen ze binnen. Voor het geld hebben ze de horeca niet meer nodig.” Horecaondernemers die rijk worden tijdens corona? Wat een verhaal! Ik besloot erin te duiken.

Rasmus Emmelkamp
De naam verraadt het al een beetje: cava-bar Five Brothers Fat is opgericht door vijf vrienden – ‘horecabroeders’, zoals ze zelf zeggen. Een van hen is Rasmus Emmelkamp, die volgens zijn cv op Linkedin sinds oktober 2020 founder en ceo van Spoedtest.nl is. Rasmus’ link met Spoedtest.nl is door vele media uit de doeken gedaan; niet alleen in De Volkskrant, maar bijvoorbeeld ook in het online magazine Food Inspiration.

Loopneus
Rasmus, die behalve horecazaken (Five Brothers Fat, Bistro Suzette) ook nog een rederij bestiert (Booot), wilde het bij de eerste lockdown nog even aankijken. Maar toen de horeca in juni weer open mocht, bleek een van de koks een loopneus te hebben. Deze werknemer kon pas na drie dagen bij de GGD terecht om getest te worden en moest daarna nog eens drie dagen wachten op de uitslag. Al die tijd kon hij niet aan de slag.

Duits lab
Dat moet anders kunnen, dacht Rasmus, en na wat belletjes kwam hij op het idee om een testlocatie te openen. In eerste instantie om zijn personeel te testen, maar dat breidde al snel uit. Het probleem was toen echter dat Nederlandse laboratoria niet zo happig waren om met een klein testbedrijfje samen te werken. Hij zocht verder tot hij een laboratorium in Duitsland vond dat hem kon garanderen dat er binnen 48 uur een uitslag zou zijn. Intussen is dat teruggebracht tot dezelfde dag. Samen met vier compagnons besloot Rasmus er een bedrijf van te maken: Spoedtest.nl.

1 miljoen euro per dag
Spoedtest.nl heeft nu 98 testlocaties door het hele land en ruim 2.000 mensen in dienst, daarmee is het de nummer 1 van Nederland op het gebied van coronatesten. Op de testlocaties worden zo’n 25.000 testen per dag afgenomen. Volgens Food Inspiration is de omzet circa een miljoen euro per dag.

Auto van 12 jaar oud
Bent u al miljonair vroeg de Volkskrant aan Rasmus. “Ik heb nog nooit zo veel verdiend als nu. Als ik het dit jaar volhoud, ben ik een stuk rijker dan voorheen; voor de veiligheid van mijn gezin ga ik daar liever niet verder op in. Maar ik rijd nog steeds in een auto van 12 jaar oud.”

‘Coronacowboy’
Behalve lof voor zijn ondernemingsdrift is er ook kritiek. Critici noemen hem een ‘Coronacowboy’. Ze vinden het slinks dat hij geld verdient aan de ellendige situatie waarin het land verkeert. Vorig jaar kwam het bedrijf negatief in het nieuws omdat het zich soms dubbel zou laten betalen voor een coronatest. Rasmus ontkent dat en begrijpt niet waar het gerucht vandaan komt. Een paar maanden later kreeg Spoedtest.nl een aanklacht aan zijn broek. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zou het bedrijf valse vaccinatiebewijzen hebben uitgegeven. Maar deze beschuldigingen werden later weer ingetrokken.

(Niet) wakker liggen
Rasmus zegt niet wakker te liggen van de reuring en kritiek rond Spoedtest.nl. Waar hij wél wakker van lag, waren zijn horecazaken die vrijwel stil vielen; waar de kosten wel doorbetaald moesten worden maar er vrijwel geen geld binnenkwam. Hij wilde zijn mensen graag behouden, en ook zijn eigen huis. Om zijn hypotheek te kunnen blijven betalen, zijn mensen nuttig in te zetten en een beetje geld te kunnen verdienen terwijl de horeca gesloten was, startte hij destijds met vier vrienden Spoedtest.nl.

Soa’s
Hij laat zijn zaken nu uitbaten door andere mensen, maar blijft betrokken. Als de coronacrisis voorbij is, gaat hij weer verder met zijn horecazaken en boten. Het testbedrijf krijgt dan een nieuwe invulling. Hij ziet een markt voor testen op soa’s.

WestBegrootnov2024