Snelle blaastest corona op Sloterdijk

De teststraat van de GGD op Sloterdijk. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De GGD gaat binnenkort standaard snelle blaastesten inzetten op de grote testlocatie bij Sloterdijk. Personen die niet besmet zijn met het coronavirus, weten dat volgens de gemeente dan meestal binnen een paar minuten. Zij kunnen dan meteen naar huis en hoeven niet in quarantaine.

Het gaat om de ademtest SpiroNose, waarmee de GGD ervaring heeft opgedaan bij de testlocatie in Noord. De SpiroNose is een soort elektronische neus. Het apparaatje ruikt aan adem of er mogelijk sprake is van een coronabesmetting. Een wattenstaafje is niet meer nodig.

De test werkt volgens de gemeente goed en zal vanaf deze week op alle grote testlocaties in Amsterdam worden gebruikt. “De SpiroNose kan bij 70 procent van alle mensen met zekerheid vaststellen dat ze niet zijn besmet met het coronavirus”, aldus de gemeente. 

“Bij de overige 30 procent weet het apparaat het niet zeker. In dat geval doen mensen aansluitend een test om vast te stellen of ze misschien toch zijn besmet. Dat gebeurt met de al bekende PCR-test of met de nieuwe LAMP-test van TNO, twee testen die in grote lijnen hetzelfde werken.”

Momenteel zijn in Amsterdam 600 ademtesten per dag mogelijk. Dat aantal groeit de komende weken naar 2500 per dag.